Június 24. Hétfő, Iván

Strandidőt követően újabb hidegfrontok érik el az országot

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Az elmúlt időszakhoz hasonlóan folytatódik a következő egy hét, igazi hullámvasúti élményben lesz részünk az időjárás szempontjából. A hét elején elkezdődik a felmelegedés és keddre már a nyári átlagot elérő hőmérsékletek lesznek a dominánsak, viszont a héten további két hidegfront érkezése tesz a csapadékmentes meleg idő háttérbe szorításáról.

Az elmúlt 3 nap időjárását egy hidegfront majd egy hidegörvény alakította, aminek köszönhetően az országban meglehetősen lehűlt a levegő és ezzel párhuzamosan pedig (főleg a keleti országrész) meglehetősen nagy öntözésben is részesültek a földek.

Július 14 és 18 közötti csapadékösszegek. A vasárnapi (július 19) esőzések a középső területeken javították a számokat. (met.hu)

Az esőzésekből ezúttal is kimaradtak a Kisalföldi régiói, aminek talán a leginkább szüksége van a csapadékra és a Duna vonalában található területek is.

Hétfő reggelre a felettünk található hidegörvény fokozatosan leépül és az éjszakai és hajnali órákban már csak a keleti határvidék környékén fordulhatnak elő kisebb záporok. A délutáni órákra az erőteljes gomolyfelhő képződés miatt szinte az ország egész területén előfordulhatnak kisebb futózáporok, de egész napos viszonylatban a napsütésé lesz a főszerep. Egyedül csak az Északi-középhegységben és az Alpokalján dörrenhet meg az ég. A sok napsütésnek köszönhetően a maximum hőmérséklet 25-30 fok között alakul, míg nyugaton a legmelegebb addig északkeleti lesz a leghűvösebb.

A hidegörvény illusztrálása az 1500 méter magas hőmérsékleti térképen. Szépen látszik az ország feletti hidegebb levegő. (wxcharts.com)

Hétfő (július 20) délutánra teljesen eltűnik a hidegörvény. (wxcharts.com)

Kedden egy anticiklon közeledte miatt tovább emelkedik a hőmérséklet és már országszerte (a keleti és az északkeleti területeket leszámítva) 30-32 °C értékek lesznek a jellemzők. A kivételt képző területeken is 26-29 °C várható. Csapadékra napközben elsősorban csak az északkeleti térségekben számíthatunk, továbbá késő délutánra Ausztria felől záporok és zivatarok léphetnek be az országba. Az előző naphoz hasonló a területi eloszlás, viszont ezúttal a maradék területeken szárazabb idő várható, mint hétfőn.

Mi várható a hét többi napján?

Az első hidegfront szerdán fog megérkezni záporok és zivatarok kíséretében, azonban akkora mértékű lehűlés, mint a 18-19-i héten volt, nem kell számítunk. Arra elég, hogy a fölfelé ívelő hőmérsékletet kicsit megtorpan, és pár fokkal lehűl a levegő. 24-29 °C között alakul a maximum hőmérséklet.

A csütörtöki és a pénteki napon folytatódik a szerdaihoz hasonló hőmérséklet, viszont ezúttal már sokkal szárazabb légtömeg érkezik az ország fölé, így számottevő csapadékra sem kell számítani.

Szombaton egy újabb hidegfront éri el a hazánkat. A bizonytalanság miatt részletekbe menően nem érdemes menni, de egyelőre a futások alapján sokkal erősebb ígérkezik a szerdainál, így valószínűleg hétvégére ismét elromlik az idő. A hét következő napjaiban a hétvégi fronttal kapcsolatban (már pontosabb információkkal a birtokunkban) részletesebb elemzéssel is jelentkezünk.

lead kép: pinterest.com