Június 14. Péntek, Vazul

Egész héten kitart a strandidő

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Jó hírekkel szolgálhatunk a nyárkedvelőknek, hiszen egyelőre úgy látszik, hogy ezúttal az egész hétre (még hétvégére is) kiterjed a kellemes meleg nyári idő, de természetesen ez a hét sem telhet el hidegfront nélkül. Aggódni nem érdemes, mivel ezúttal csak kevés csapadékhajlam és csak néhány fokos hőmérséklet csökkenés jellemzi majd a frontot.

Mielőtt a következő napok időjárását tekintenénk meg, mindenképp érdemes egy kicsit kitérni a hétvégi csapadékhullásra. Péntek éjjeltől kezdve egy lassan mozgó sekélyciklon haladt át az ország felett, okozva ezzel kiadós csapadékmennyiségeket. A legtöbb csapadékot kapó területek a délnyugati országrészben voltak, ahol több települést is teljesen elárasztottak.

Terepjáró halad a nagy esőzés miatt vízzel elárasztott Csurgót és Gyékényest összekötő úton. (MTI/Varga György)

TOP 10-es lista az egy hét alatt lehulló csapadékról. Vésen a havi átlagos csapadékmennyiség négyszerese hullott le 1 hét alatt. (met.hu)

A héten az elmúlt napoktól eltérően meglehetősen nyugodtabb körülmények uralkodnak a légkörben. A vasárnap érkező hidegfront is elhagyja a térségünket, majd a keddi nyomásemelkedés és a délies áramlásnak hatására elkezd melegedni a légkör. Ekkor már 28 és 34 °C közötti értékeket mérhetünk. A leghidegebb az északkeleti térségben lesz, míg nyugatabbra haladva egyre melegebb lesz. A 34 és a 35 fokos maximumok a Kisalföld déli területein a legvalószínűbbek.

A magasban érkező meleg elsősorban a nyugati területeket árasztja el. (wxhcarts.com)

Kedden igaz helyenként gomolyosodásra készülhetünk, azonban a száraz légkör miatt csapadék nem valószínű.

Szerda reggeltől kezdve erős felhősödés kezdődik meg nyugatról, egy érkező hidegfront miatt. Ebből a felhősávból főleg a nyugati és északi/északkeleti területeken lehetnek szórványosan kisebb záporok. Országszerte erős széllökésekre kell számítani. A maximum hőmérséklet valamivel visszább esik, azonban még így is 27 °C és 32°C között várható. Ezúttal a nyugati területeken lesz hűvösebb, míg az délkeleti területeken a legmelegebb.

A szerdai csapadék meglehetősen szegény, egyedül a határok közelében számíthatunk kis csapadékhullásra. Az ország középső részén pedig egy összeáramlási zóna következtében alakulhat ki 1-1 zápor vagy zivatar, de ennek jelenléte még bizonytalan. (wxcharts.com)

Csütörtökön egy pár fokos hőmérséklet csökkenéssel kell készülni, de így is lesznek még 30 °C-os maximum hőmérsékletek is. A hét további részében pedig folytatódik a csütörtöki idő, számottevő csapadékkel nem kell tervezni és a maximum hőmérsékletek is 30 °C-ra állnak be. Ezúttal kánikulára nem, de igazi strandidővel már lehet számolni.

lead kép: dailynewshungary.co