Június 20. Csütörtök, Rafael

Az év legmelegebb napja következhet, majd 10-14 fokos lehűléssel folytatódik a hét

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Az elmúlt napokban fokozatosan emelkedett a hőmérséklet és így sem lesz ez másképp a pénteki napon. Azonban ekkor már kicsit jobban rákapcsol a légkör és a hétvégén érkező hidegfront előterében kialakuló délies áramlási miatt afrikai meleg áramlik a térségbe. Ez pedig meghozhatja az idei év legforróbb napját is Magyarországra, azaz a maximum hőmérséklet a 36 °C-ot is elérheti. Erre a legnagyobb esély a délnyugati területeken van.

Péntek 15:00 UTC hőmérséklete 1500m-es magasságban. (wxcharts.com)

Az ECMWF modell igazi forróságot vár a pénteki napra, 31-35 °C közötti maximumokkal. (meteologix.com)

A pénteki meleget csak tovább tetőzi az egész napos derült idő és a mérsékelt légmozgás. Igazi strandidő vár ránk, azonban mindenképp érdemes az UV ellen kellőképpen felkészülni, mivel nagyon erős és extrém sugárzásra számíthatunk a pénteki nap folyamán.

(met.hu)

Mit várhatunk az érkező hidegfronttól?

A hidegfront már a szombat reggeli/délelőtti órákban beteszi a lábát a nyugati országrészbe, azonban ekkor még elsősorban csak felhősödésre és erős széllökésekkel kell számolni. Északnyugati országrészben már szombaton is 30 fok alatti maximumokkal kell számolni, de a front lassú haladás miatt ezen a napon a keleti országrészben és a Dunántúl keleti részén, még döntően 30 °C fölé emelkedik a hőmérő higanyszála. Emiatt a tényleges felfrissülést csak a vasárnap hozza meg.

A front haladásával párhuzamosan egyre inkább fokozódnak a záporok és a zivatarok is, amelyek lokálisan mérsékelhetik a meleg levegőt már a szombati nap folyamán.

Várható csapadékmennyiség szombat 12 UTC és vasárnap 12 UTC között. (wxcharts.com)

Vasárnapra virradóan nyugat felől folyamatosan szakadozik a felhőzet, majd a déli és kora délutáni óráktól keleten is megszűnik a csapadék. A gomolyfelhő képződés miatt azonban még szórványosan előfordulhatnak kisebb záporok a délután folyamán is.

Az erős északi szél továbbra is megmarad, de hajnalban még a viharos légmozgásra is számítani kell. A maximum hőmérséklet erőteljesen visszaesik, 19-25 °C közötti értékeket várunk.

lead kép: wxcharts.comw