Május 23. Csütörtök, Dezső

Viharos széllel és felhőszakadással érkezik a hidegfront

null

Az elmúlt napok forró időjárását egy hétfőn érkező hidegfront tompítja, azonban kifejezetten erős lehűlésre nem számíthatunk. A front elsősorban heves zivatarokkal érkezik, felhőszakadással és jégesővel, ezenkívül országos szintű szélerősödésre kell számítani. A Dunántúlon a viharos széllökésekre is számítani kell.

Az érkező front felhőrendszere műholdképen. (sat24.com)

Hétfő délelőtt elsőnek a Kisalföld területein a szél iránya észak nyugatiassá fordul, ezzel is jelezve a front közeledtét. Hazánkban inkább délután robog át a front, így még a legnagyobb területeken a hétfői maximum hőmérsékleteket nem befolyásolja, egyedül az északnyugati régióban mérhetünk a tegnapinál 4-5 °C-kal hűvösebb levegőt. Hétfőn a várható maximum hőmérséklet 27 és 34 °C között alakul, de egyelőre az ország nagyobb részében még mindig 30 °C felett lesz a hőmérséklet.

Késő délutánra a front már a Nyíregyháza-Pécs vonalában jár, ezt a hőmérsékleti térkép is jól illusztrálja. (wxcharts.com)

Csapadékhullásra van esély?

Délelőtt még az Alpokalján, délután pedig már a front haladtával országszinten várható zápor és zivatar. Kifejezetten heves zivatarra és felhőszakadásra is érdemes készülni, tehát rövid időn belül 50 mm-t meghaladó csapadékhullás is várható. Az Országos Meteorológiai Szolgálat két megye kivételével, 2-es fokú készültséget rendelt el a zivataroknak.

(met.hu)

Hirtelen jön hirtelen megy

Országos szinten érezhető hőmérséklet csökkenés csak kedden vehető észre, mivel a front után valamivel hidegebb légtömeg lesz hazánk felett, mint a hétvégi napokon. Ez 25-29 °C fokot jelent, így, ha rövid ideig is, de megszűnik a hőség. Ragyogó nyári napsütéses napra készülhetünk csapadék nélkül.

Szerdán tovább melegszik az idő, csapadékkal pedig továbbra sem kell számolni. Ekkor már sok helyen ismét 30 °C fok felé emelkedik a hőmérséklet, hasonlóan a csütörtöki naphoz.

lead kép: wxcharts.com (A hidegfront elsősorban a sokévi átlaghoz tendendálja a hőmérsékletet, így tehát kifejezetten nagy lehűlést nem hoz csak az ekkor átlagos hőmérsékletre hűti vissza a levegőt.)