Május 28. Kedd, Csanád, Emil

Milyen időjárás várható a hétvégére?

null

Legegyszerűbben összefoglalva: szeles és borult. Természetesen ennél jóval részletekbe menően is érdemes belemenni a hétvégi időjárásunkba, mivel egyes területeken ennél kellemesebb időben is reménykedhetnek.

Az elmúlt napokban egy felettünk húzódó sekélyciklon alakította az ország időjárását, és okozta a kifejezetten erős és heves zivatarokkal tarkított napjainkat. A ciklon a nap folyamán fokozatosan északkelet és kelet felé húzódik, így a hevesebb események elsősorban a keleti országrészre valószínűsíthetők, viszont a következő 3 napban az egész országot még továbbra is a ciklonális hatások befolyásolják.

Szombatra fordulva, a csapadék tekintetében hasonló időjárásban lesz részünk, mint pénteken. Hevesebb záporokra és zivatarokra továbbra is hazánk keleti felében kell számolni, azonban a megfelelő nedvesség fennállása esetén, érdemes a középső országrészben élőknek is kémlelni az eget, mivel igaz kisebb valószínűséggel, de 1-1 zápor, zivatar ezeken a területeken is kialakulhat. A Dunántúlon inkább záporokra, azonban a délnyugati megyékben, az erős gomolyfelhő képződés miatt zivatarok is kialakulhatnak.

A szombatra várható csapadék. Nagyobb esőzéseket a keleti országrészbe várunk. (wxcharts.com)

A Dunántúlon és a középső országrészben élőknek erős helyenként pedig viharos széllökésekre kell készülniük. A nappali maximum hőmérséklet 19-25 °C között alakul. A legmelegebb a délkeleti megyékben lesz, míg a leghidegebb az északi területeinken.

Az országban uralkodó széllökések maximális erőssége km/h-ban. Dunántúlon jellemzően 45 km/h feletti széllökésekre kell számítani. (wxcharts.com)

Vasárnap észak felől megnövekszik a felhőzet és az eddigi gomolyfelhőket a réteges felhőzet váltja fel. Az ég országszerte beborul (átmeneti felszakadozások lehetnek), a zivatarokat (a keleti országrészben továbbra is előfordulhatnak zivatarok) záporok váltják fel, továbbá a Dunántúlon tartós esőzés is kialakulhat.

Az országos nappali maximum hőmérséklet 18-24 °C között alakul. Az ország nyugati felében lesz hidegebb. Emellett az ott élőknek a hőérzetét tovább rontja a hulló csapadék és az erős széllökés is, ami szombathoz képest nem gyengül csak inkább nyugatabbra húzódik. Igazi kellemetlen őszies időben lesz részük az ott élőknek.

Az országban uralkodó széllökések maximális erőssége km/h-ban. A Dunántúlon továbbra is fennállnak a 45 km/h feletti értékek. (wxcharts.com)

lead kép: patch.com