Június 17. Hétfő, Alida, Laura

Mi vár ránk a folytatásban?

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Az utóbbi napok igen sok bizonytalanságot hoztak az előrejelzésben, viszont körvonalazódni látszik, hogy egyre kisebb esély van a 30 °C fok elérésében a hétvégére. Azonban a hét második felében feltámadó déli áramlásnak köszönhetően a fokozatos melegedés garantált. Egyelőre pedig úgy látszik, hogy a hétvégére a déli megyékben a 27-28 °C- is elérheti a hőmérő higanyszála, de az ezzel terhelt bizonytalanság alább részletezésre kerül.

A keddi és a szerdai időjárást elsősorban a tőlünk északkeletre található magassági hidegörvény határozza meg.

A hidegörvény elhelyezkedése miatt, az ország északi, északkeleti részében várhatók a legkisebb maximum hőmérsékletek. (wxcharts.com)

Felhőzet, csapadék

Az örvény közelsége miatt tartósabb borultság az északi és az északkeleti tájainkon alakulhat ki, az ország többi részén pedig a gomolyfelhők sokasága okozhat napközbeni borultságot. A keddi napon országosan előfordulhatnak gyengébb záporok esetleg zivatarok, ezek legnagyobb valószínűséggel az Alpokalján és az ország keleti részén alakulhatnak ki, szerdára pedig leginkább a Dunántúl térségére koncentrálódik a csapadékhullás többsége.

Szeles idő

Kedden kifejezetten erős széllökésekre kell számítani a Dunántúlon, ezen belül pedig az ország északnyugati, nyugati területein helyenként viharos lökések is előfordulhatnak. Szerdára a légmozgás valamivel mérséklődik, azonban a Dunántúl területeire továbbra is jellemzők lesznek az élénkebb széllökések.

Lesz-e forróság vagy sem?

A hét további felében az északi és északnyugatias áramlás megszűnik és a délnyugatias és déli áramlás lesz a jellemző az országban. Ennek következtében egy erőteljesebb melegedés veszi kezdetét, aminek köszönhetően ismét az időszakot jellemző (nyári) hőmérsékleti értékek alakulnak ki.

A délről érkező meleg. (wxcharts.com)

A meleg megérkezésével csütörtökön országosan 22-27 °C fok között alakulhat a maximum hőmérséklet. Mivel a meleg légtömeg a déli területek felől érkezik, így a legmelegebb területek a délnyugati és a déli megyék lesznek, míg a leghidegebbek az északkeleti területek.

Péntekre a melegedés megtorpanni látszik egy érkező hidegfront miatt, viszont ennek érkezése és erőssége meglehetősen bizonytalan. A messzi távolból egyelőre úgy látszik a hétvégi (leginkább déli megyékre vonatkozó) 27-29 °C nincs veszélyben, viszont a fronttól függően ez még a napokban változhat. Ennél konkrétabb és pontosabb előrejelzésre a hétvégére vonatkozóan egyelőre nem érdemes vállalkozni, így a héten további részletesebb előrejelzéssel és a front nyomon követésével még újból jelentkezünk.