Május 23. Csütörtök, Dezső

Markáns hidegfront hoz jelentős csapadékot és viharos szelet

null

Egy korábbi cikkünkben már beszámoltunk egy lehetséges hidegfront érkezéséről és ennek hatásairól, azonban részletekbe menően a bizonytalansága miatt akkor még nem mentünk. Pénteken a délelőtti, déli órákban egy markáns hidegfront éri el hazánkat viharos széllel és országos csapadékkal, viszont a hétvégi időjárásunkat szerencsére ez nem fogja befolyásolni.

Az országban uralkodó erős labilitás és a nagy szélnyírásnak köszönhetően akár 1-1 szupercellát is lencsevégre kaphatunk, de ez inkább a nyugati és a középső területeken lehet jellemző. Továbbá a főváros térségében is számítani kell 1-1 hevesebb zivatarra. Az erős és heves zivatarok kialakulásának esélye miatt az országos szinten előfordulható csapadék mellé jégeső is társulhat, így érdemes lesz az ezek elleni óvintézkedéseket mihamarabb meglépni. Az Országos Meteorológiai Szolgálat az egész országra adott ki első és másodfokú figyelmeztetést zivatarokra vonatkozóan.

A modell előrejelzések szerint egyes helyeken akár, 20 mm-t meghaladó csapadék is hullhat (péntek éjfélig), viszont ha a zivataros tevékenységből indulunk ki, fontos megjegyezni a térbeli eltérés a csapadékhullás terén igen eltérő lehet. Ennek ellenére a legtöbb helyen megfelelő csapadékpótlás lehet az elmúlt hetek szárazabb időszakai mellett.

Várható csapadékmennyiség június 6. 0:00 UTC-ig. (wxcharts.com)

A front hazánk északnyugati peremén lép be, így a lehűlés elsőnek ott kezdődik. Ennek következtében a déli és keleti megyékben még pénteken valószínűsíthető a 25-27 °C maximum hőmérsékletek is. A nyugati területeken már nem lesz ideje a levegőnek kellőképpen felmelegednie, így oda 19-23 °C körüli maximum értékeket várunk. A keleti és északi területeken pedig a két érték között helyezkednek el a hőmérsékletek.

A front érkezését reprezentáló térkép. Nagy hőmérsékleti kontraszt (7-8 °C) alakulhat ki az országban. (wxcharts.com)

Országszerte viharos széllel kell számolni.

A front közelsége miatt, már a reggeli órákban viharos széllel és széllökésekkel kell számolnunk. Azonban a front mozgásával párhuzamosan az erős szél egyre inkább csak a keleti területekre korlátozódik, így az esti órákra az időjárás is megnyugszik a Dunántúlon.

A hétvégét jellemző időjárás

A szombati napon nem erőteljes, ugyanakkor pár fokos hőmérséklet visszaeséssel kell számolnunk. A szél megszűnik és kellemes nyugodt idővel tervezhetünk 23-25 °C maximumokkal. Vasárnapra pedig a szombattól pár fokkal melegebb, viszont gomolyfelhősebb és helyenként előforduló záporos, zivataros idő várható.

lead kép: ng.hu