Május 25. Szombat, Orbán

Hétvégére megérkezik a hőség

null

Pénteken még a záporok és a zivatarok is kiemelt szerepet kapnak, azonban a hétvégére az ország legnagyobb részén a légkör megnyugszik és a gyengén felhősödés mellett a napsütésé lesz a főszerep.

Az elmúlt napokban egy hidegcsepp érte el hazánk északnyugati részét, ami a nyugat felé mozgása során „meghízott” és hidegörvénnyé fejlődött ki.

(wxcharts.com)

Az ország északnyugati oldala felett található „fehéres” rész mutatja a hideglégörvény helyét. Az örvény magassági szintjein kifejezetten hideg levegő található ellentétben a felszíni meleg levegővel.

Ez a hőmérséklet különbség labilizáló hatást fejt ki, ami miatt az országban pénteken a reggeli és a délelőtti órákban a Dunántúlon, míg a délelőtt és az esti órákhoz közelítve egyre inkább északkeleti irányba tolódik a csapadékhullás. Legnagyobb eséllyel az északi megyékben alakulhatnak ki a heves zivatarok, legkisebb eséllyel pedig a déli megyékben. Az utóbbi esetben a száraz légkör miatt nem valószínű a csapadékhullás.

Erős szélre csak a zivatarok környezetében számíthatunk. A nappali hőmérséklet 25 és 30 °C között alakul, igazi meleg nyári napra készülhetünk.

A péntekre várható csapadékhullás mennyisége és területi eloszlása. (wxcharts.com)

Igazi hőség érkezik a hétvégére.

A hétvége két napjára a záporok és a zivatarok egyre inkább az ország keleti felébe szorulnak, így csapadékhullásra inkább csak itt lehet számítani szórványosan. A mérsékelt délies légmozgás egész hétvégén megmarad, így biztosítva az egyre magasabb maximum hőmérsékletet. Szombat és a vasárnapi nap alatt a déli megyékben több helyen 31-32 °C-os forróságot is mérhetünk, de az ország legnagyobb részén is 28-30 °C várható.

Vasárnap napközben az ország északnyugati felében a szél is észak keletiesbe vált át ezzel is jelezve a hétfőn érkező hidegfrontot, viszont hőmérséklet csökkenésre még nem kell számítanunk.

Hétvégén az UV-ra is érdemes lesz odafigyelni, hiszen a várható értékek mellett a normál bőrtípus esetében 15-20 perc is elég a leégéshez.

A 6 az erős még a 7 a nagyon erős kategóriába tartozik. (weatheronline.co.uk)

Érkező hidegfront vet véget a hőségnek

Hétfőre az északi, északnyugati tájakon már 5-6 °C-kal visszaeshet a hőmérséklet, emellett záporokra és zivatarokra készülhetünk. A front lassú haladása miatt a déli, a délkeleti és az északkeleti területeinken még akár 30 °C-ot is elérheti a hőmérő higanyszála (és ezeken a területeken kisebb is a csapadékhullás valószínűsége), azonban keddre virradóan itt is egy pár fokos hőmérséklet visszaeséssel kell számolni. A legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 28 fok között alakul.

lead kép: vivacommunications.com.au