Május 24. Péntek, Eliza, Eszter

Hétvégére a 20 fokot sem éri el a maximum hőmérséklet az ország egyes helyein

null

Magyarország mellett Európát is mozgalmas időjárás jellemezte, köszönhetően a több különböző meteorológiai rendszer együttes fennállásának a következtében. Egyelőre úgy látszik, hogy jövő hétre a folyamatos záporos, zivataros időjárást okozó rendszerek megszűnnek és elkezdődik egy erőteljesebb melegedés, azonban még előtte egy sok évi átlagnál hidegebb hétvége az utunkat állja.

Előzmények

Európában (Skandináviát leszámítva) az elmúlt napokban több kisebb és nagyobb magassági hideglégörvény, hidegcsepp és (legutóbb) egy sekély ciklon alakította az országok időjárását és köztük Magyarországét is. Az első két időjárási jelenségek leginkább abban nyilvánulnak meg, hogy a magasban felgyülemlő hideg levegő miatt labilizáló (a felmelegedő légrész felfelé irányuló mozgását segítő) hatásúak, ezért már akár a délelőtti órákban is elkezdődhet a gomolyfelhők kialakulása. Meleg és forró napok esetében, délutánra kifejezetten erős zivatarok sokaságát hordozhatják magukkal.

E folyamatok révén alakultak ki a vasárnap pusztító zivatarok is, amik aztán sok helyen hatalmas jégesőket és villámárvizeket hoztak magukkal.

(MTI; Balogh Zoltán)

(MTI; Balogh Zoltán)

Azonban a kitartó zivatarok ellenére sem enyhült mindenhol a tavasz okozta szárazság. A Dunántúlon (azon belül is a Dél-Dunántúl van a legrosszabb helyzetben) és az északkeleti területeken is kifejezetten az aszályos területek dominálnak. A gazdágnak pedig további rossz hír, hogy az elmúlt heteket jellemző csapadékos időjárás jövő hétre eltűnni látszik.

Az elmúlt 30 nap és az ezt jellemző átlagos csapadék eltérése. Még mindig sok területen a negatív értékek a jellemzők. (met.hu)

Hűvösebb nyári napok elé nézünk

A csütörtöki napon még egyelőre marad a hét elején megszokott időjárás. Igazi forróságba nem, de kellemes nyári részünk lehet, mivel a maximum hőmérsékletek 21 és 26 °C között alakulnak. Záporok és zivatarok továbbra is országos szinten lesznek jellemzők, azonban hevesebb kimenetelekre elsősorban az ország keleti részében kell számítani. Az északi, északnyugati szél megélénkül a Dunántúlon meg is erősödik, így kifejezetten szeles napra kell készülni az ott élőknek.

A csapadékhullás (záporok és zivatarok miatt) lokálisan történik, de a megfelelő feltételek miatt országosan kell velük számolnunk. Június 18-ra várható csapadékmennyiség. (wxcharts.com)

Pénteken már csak szórványosan (az ország 30-40% fordulhat elő csapadék) kell számítani záporokra és zivatarokra. Az északi szél országos szinten élénk és erős marad, ennek következtében pedig pár fokos hőmérséklet csökkenéssel is számolni kell. Sokévi átlagnál hűvösebb időjárással kell terveznünk péntekre, így várhatóan a maximum hőmérsékletek 20 és 25 °C körül alakulnak, de az északi területeken ennél hidegebb is lehet.

Június 19-én még mindig számítani kell a csapadékra, azonban kevesebb területen és kisebb intenzitású esőzések lesznek a jellemzők, mint csütörtökön. (wxcharts.com)

Mi várható a folytatásban?

A hétvégére tovább csökken a hőmérséklet és egyre nagyobb területeken a 20 °C-ot sem éri el a maximum hőmérséklet. A legtöbb napsütés délnyugaton valószínű így ott 24-25 °C is mérhetünk, de a borúsabb tájainkon inkább csak a 18 és 23 °C-ig emelkedhet fel a hőmérő higanyszála. Vasárnapra fordulva már az országszerte 1-2 fokos hőmérsékletemelkedés következik be, de az igazi nyári időt majd csak jövőhétre várhatjuk.

Jövő héten egy anticiklon érkezése miatt erőteljesebb melegedésre és egyre csökkenő csapadékra kell számítani, de ezzel kapcsolatban a héten egy részletesebb elemzéssel még jelentkezünk.

lead kép: viharvadaszok.hu