Május 22. Szerda, Júlia, Rita

Hétvégén még folytatódik a záporos, zivataros idő

Itthonstrandmelegzáporzivatar
2020. június 12. 14:00
null

Hétvégén továbbra is folytatódik az egész hetet jellemző országos szintű záporos és zivataros idő, továbbá szombatra már a 30-31 °C is elérhetjük.

Az elmúlt napok időjárása több komolyabb zivatart is okozott hazánkban. Gyakori jelenségek voltak a lassan mozgó zivatarrendszerek, amik aztán felhőszakadás kíséretében 1-1 hely fölött hosszabb ideig időzve, akár 50-60 mm csapadékot is rázúdítottak az adott térségre, villámárvizeket okozva. Egy nap leforgása alatt Szécsényben 62.6 mm, Orosházán 53.7 mm és Felcsúton 55.5 mm esett.

Vonalba rendeződött zivatarok. (Molnár Csilla)

Ez hétvégén sem lesz másképp, igaz szombaton még elsősorban csak az északkeleti, keleti megyékben alakulhatnak erős, heves zivatarok. Azonban ezek a zivatarok megfelelő nedvesség esetén (amiből híján lehetünk a nyugati területeken, tehát így nem valószínű), akár a középső országrészre is átterjedhetnek (a főváros térségét ismét elérheti 1-1 komolyabb zivatar), kis eséllyel pedig a Balaton keleti partvidékét is érinthetik, természetesen már sokkal legyengültebben.

Vasárnapra országszerte alakulhatnak ki záporok és zivatarok, erre a legkisebb esély a délnyugati megyékben lehet a délről érkező szárazabb légtömeg miatt, viszont a késő délutáni órákra itt is előfordulhat kisebb lokális esőzés, az északról érkező nedvesebb levegő és az egész országot jellemző labilis légtömeg együttese miatt.

A következő két képen a szombati zivatarok valószínűsége látható, ami szintén jól kiábrázolja, hogy egy bizonyos vonaltól kezdve nem igazán várhatók a záporok és zivatarok kialakulása. Ettől délnyugatabbra már sokkal szárazabb lesz a levegő, így az érkező cellák leépüléséhez vezethet ez.

Június 13-a 15:00 UTC (szupercella.hu)

Június 13-a 18:00 UTC. (szupercella.hu)

Igazi strandidőt várhatunk.

Szombaton kifejezetten melegre lehet számítani, 29-31 °C maximumokkal. Az egész országot lefedő egységes hőmérsékletű levegő miatt nagy kontrasztok nem alakulhatnak ki, így a zivatarok térségében lehet ennél hidegebb, illetve a napos felhőmentes részeken kúszhat fel 30 °C fölé. A Balaton térsége is alkalmas lesz a strandolásra, mivel záporokat, zivatarokat maximum a keleti medencében várunk. Vasárnapra már sokkal inkább gomolyfelhősebb időt várhatunk, pár fokos hőmérséklet csökkenéssel. A maximum hőmérsékletek 24-28 °C körül alakulnak. Az egész hétvégét gyenge légmozgás fogja jellemezni

Távolabbi kilátások

Egyelőre az látszik, hogy hétfőn egy gyengébb hidegfront éri el a térségünket, ezért egy pár fokos hőmérséklet csökkenéssel kell számolni, ellenben a hetet jellemző csapadékos időjárás továbbra is fennmarad.

lead kép: