Május 25. Szombat, Orbán

Érkezik a meleg, de a záporok és zivatarok továbbra sem tágítanak

Itthonkánikulamelegzáporzivatar
2020. június 24. 13:20
null

A mai és a holnapi nap folyamán egy hidegcsepp közelíti meg az országunkat északról. Ez az időjárási jelenség leginkább abban nyilvánul meg, hogy magasban felgyülemlő hideg levegő miatt labilizáló (a felmelegedő légrész felfelé irányuló mozgását segítő) hatásúak, ezért már akár a délelőtti órákban is elkezdődhet a gomolyfelhők kialakulása. Azonban ezúttal csak az ország északnyugati csücskét érinti, így leginkább a hazánk ezen részén bekövetkező alacsonyabb hőmérsékletekben nyilvánul meg a hidegörvény jelenléte, nem pedig az országszerte kialakuló heves zivatarokban. Ellentétben a hét pénteki napjával.

A piros karikával jelzett rész mutatja a hidegcsepp elhelyezkedését. (wxcharts.com)

Szerdán elsősorban csak az ország északnyugati csücskében lesznek záporok és zivatarok, majd az örvény tovább állása után csütörtökön, elszórtan fordulhatnak elő a nyugati és a keleti határszéleken záporok kis eséllyel zivatarok. Érdemes kihasználni a „csapadékmentesebb” napot, hiszen péntektől kezdve ismét országszerte kell készülni záporokra zivatarokra, továbbá heves felhőszakadásokra (jégeső kíséretében) is számítani kell. A pénteken érkező zivatarokról még csütörtök este részletesebben beszámolunk.

A csütörtöki csapadékmennyiség. Meglehetősen száraz napra kell készülnünk. (wxcharts.com)

Pénteki csapadékmennyiség. Elsősorban az ország északi felében kell készülni nagyobb csapadékhullásra. (wxcharts.com)

A következő két napban az erőteljes gomolyfelhő képződés továbbra is jellemző lesz, így a zavartalan napsütésre továbbra sem számíthatunk, azonban a már pár napja tartó erős és viharos széllökéseket a mérsékelt légmozgás váltja fel. Pénteken a zivatarok környezetében, viszont 60-80 km/h széllökésekre is lehet számítani.

Hogyan alakul a hőmérséklet?

Csütörtöktől kezdve az északias, észak nyugatias áramlást a délies áramlás váltja fel, így a melegedés is megkezdődik az országban. Csütörtökön a maximum hőmérséklet 24 és 28 °C között alakul, a leghidegebb a Kisalföld területein (a még veszteglő hidegcsepp miatt) a legmelegebb pedig a délkeleti megyékben lesz. Pénteken 25 és 30°C körül alakul a hőmérséklet, a déli területeken tovább melegszik a légkör, azonban az északról érkező zivatarok gátat szabnak az északi területek felmelegedésének.

Az ország délnyugati felében a 30 °C sem kizárt, míg északkeleten inkább 25-28 °C várható. (wxcharts.com)

A jövő héten érkező hidegfront vet véget a hirtelen jött kánikulának

Hétvégére megmaradó délies áramlásnak köszönhetően már egyre több helyen kúszik fel a hőmérő higanyszála 30 °C fölé, azonban a nyárkedvelők számára ez túl sokáig nem is tart, mivel jövő héten egy érkező hidegfront okozhat több fokos hőmérséklet csökkenést. Ennek mértéke egyelőre még bizonytalan.

Valószínűségi előrejelzés a GFS modell alapján. (wetterzentrale.de)

lead kép: innovationorigins.com