Július 27. Szombat, Liliána, Olga

A meleg egyelőre mérséklődik, azonban a zivatarok továbbra sem tágítanak

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Európában (Skandináviát leszámítva) az elmúlt napokban több kisebb és nagyobb magassági hideglégörvény és hidegcsepp alakította az országok időjárását és köztük Magyarországét is. Ezen időjárási jelenségek leginkább abban nyilvánulnak meg, hogy a magasban felgyülemlő hideg levegő miatt labilizáló (a felmelegedő légrész felfelé irányuló mozgását segítő) hatásúak, ezért már akár a délelőtti órákban is elkezdődhet a gomolyfelhők kialakulása. Meleg és forró napok esetében, délutánra kifejezetten erős zivatarok sokaságát hordozhatják magukkal.

E folyamatok révén alakultak ki a vasárnap pusztító zivatarok is, amik aztán sok helyen hatalmas jégesőket és villámárvizeket hoztak magukkal.

(MTI; Balogh Zoltán)

(MTI; Balogh Zoltán)

Mit várhatunk hétfőre?

Hétfőtől kezdve a tőlünk keletre helyezkedő hidegörvény elkezd gyengülni, így erősebb zivatarokra inkább csak az ország keleti felében kell készülni. Azonban egy hidegfronti hatás érvényesülése miatt, országos szintű borult idővel kell számolnunk egész nap. A nyarat kedvelőknek további rossz hír, hogy pár fokos hőmérséklet csökkenésre (19-25 °C között alakul a maximum hőmérséklet) és országos szintű esőre és záporra kell számítani. Hazánk nyugati felében csak reggelig és kora délutánig fordulhatnak elő zivatarok, ezt követően már csak az ország keleti felében élők számíthatnak intenzívebb csapadékhullásra.

A modellek előrejelzése szerint a legkevesebb csapadék a Kisalföld területére várható.

A várható csapadékmennyiség Június 15-re. (wxcharts.com)

Keddre fordulva már pár fokos melegedés várható, ami a nagyobb besugárzásnak is köszönhető, mivel a hétfőhöz képest inkább már csak az erősen felhős és a közepesen felhős területek lesznek a jellemzők. A maximum hőmérsékletek 21-27 °C között alakulnak. A leghidegebb részek az ország délnyugati területei, míg a legmelegebbek az északkeleti megyék lesznek.

Kedden is tovább folytatódik az országos szintű lokális csapadékhullás, az Országos Meteorológiai Szolgálat, Vas és Zala megye kivételével, elsőfokú riasztást adott ki zivatarok kialakulásának esélyére.

(met.hu)

Erősebb zivatar és felhőszakadás kialakulására elsősorban a keleti és az ország közepén található megyékben van esély. Kedden megerősödik az északi, északnyugati szél, így az adott zivatarok térségében kialakuló viharos széllökés mellett is számolni kell az élénk és erős széllel.

A várható csapadékmennyiség június 16-ra. (wxcharts.com)

Mi várható a folytatásban?

Egyelőre az látszódik, hogy a napokban bekövetkező hőmérsékleti megtorpanással hosszabb távra is terveznünk kell, és a 30 °C feletti hőmérsékletek egyelőre még a hétvégére sem fognak visszatérni. Azonban a már hetek óta velünk tartó záporos és zivataros időjárás megrendíthetetlenül kitart egész héten. Természetesen ilyen hosszú távra mindig csak nagy bizonytalansággal lehet tervezni, így a pontosabb előrejelzések érdekében a hét további részében még jelentkezünk.

lead kép: hungarytoday.hu