Május 6. Hétfő, Frida, Ivett

Újabb talajmenti fagy várható a hétvégére

Itthon
2020. május 20. 09:00
null

Igaz, a fagyosszentek három napját már magunk mögött hagytuk, viszont a modellfuttatások eredményei szerint újabb légköri és talajmenti fagyra kell készülni az országban, péntek és szombat reggel. Ezáltal az utolsó fagyosszent is maradandó emléket fog okozni az idei májusban.

Tőlünk északkeletre egy sarkvidéki eredetű levegő helyezkedik el, ami fokozatosan elkezd az ország felé áramlani csütörtökön. Az érkező áramlás az erre az időszakra vonatkozó átlagos hőmérsékletnél 5-10 °C fokkal fog hidegebb levegőt hozni magával.

Május 20-i 06:00 UTC hőmérsékleti anomália 1500 méter magason. (wxcharts.com)

A hideg levegő az erős nappali besugárzásnak köszönhetően napközben nem okoz kifejezetten markáns lehűlést, azonban a péntek és szombat hajnalt is egyaránt jellemző szélcsendes és derült idő kimondottan erősítő tényezőként hat a fagy kialakulására.

Gyengébb talajmenti fagy elsősorban a fagyzugos, völgyes helyeken lehet jellemző, viszont mivel a hideg levegő az ország keleti és északkeleti felét jobban érinti, ezért a Dunántúltól keletre fekvő Alföldön is előfordulhat. Az Alföldön belül nagyobb valószínűséggel fordulhat elő a Duna-Tisza közi homokhátságon, mivel a homokos területek napközben kevésbé melegednek fel, így éjszaka ezek a részek jobban letudnak hűlni.

koroshircentrum.hu

A múlt héten már egy hidegrekord megdőlt, mivel Zabaron -4,1 °C fokig hűlt le a levegő. A jelenlegi állás alapján a pénteki és a szombati rekord megdőlésére is van esély, mivel az előbbi nap hidegrekordja -1.2°C (Nagykanizsa) az utóbbié pedig -0.6°C (Kékestető).

lead kép: korkep.sk

talajmenti fagyfagyfagyosszentektavaszrekord