Június 17. Hétfő, Alida, Laura

Sarkvidéki eredetű hideg levegő okoz 10-15 fokos lehűlést

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Az elmúlt másfél hét csapadékos időjárásának köszönhetően, sok helyen 10 mm-nél is több eső esett, az északkeleti és a délnyugati megyékben pedig a 30 mm-nél több csapadék sem volt példa nélküli. Azonban az ország egyes részein, mint például a Kisalföldön, továbbra is a szárazság uralkodik.

Az elmúlt 10 napban lehullott csapadékmennyiség összege a különböző mérőállomásokon. (met.hu)

Az elmúlt időszakot jellemző zivataros és záporos időjárás egyelőre elvonul és egy szárazabb melegebb idő lesz a jellemző a hét következő felében.

Csütörtöktől kezdve igazi késő tavaszias és kora nyárias időben lesz részünk. A napsütésből nem lesz hiány, azonban zavartalan sem lesz, mivel a napközben megnövekedő gomoly és fátyolfelhőzet okozhat kisebb borultságot. Az erősödő gomolyfelhőzet miatt, vasárnapra már záporokat és zivatarokat is várunk, főként a Dunántúlra és a magasabban fekvő helyekre.

A melegedésnek és a déli széláramlásnak köszönhetően, hétfőn a déli országrészben a 30 fokot is megközelítheti a maximum hőmérséklet. A késő délutáni órákban, viszont egy tőlünk északra található ciklon hidegfrontja érkezik meg, ami erős északi szelet és viharos széllökéseket hoz magával. Ezzel pedig megindul a sarkvidéki eredetű hideg levegő beáramlása.

wetterzentrale.de

A következő két képen jól látszik a hideg levegő érkezése 1500 méteres magasságban. E magasság ábrázolása számos helyzetben kézenfekvőbb, mivel a hőmérsékletet nem befolyásolják a felszínen található lokális hatások.

A front érkezését reprezentáló hőmérséklet 1500-es magasságban (wxcharts.com)

Ennek eredményeképp késő délutánra az országban, akár 12-17 fokos (a front erősségétől függően) hőmérsékleti kontraszt és kialakulhat. A front érkezése a felszínen is nagyon szépen látszik, illetve az is, hogy a Kárpátok védelmező hatása miatt, Szlovákiában egy kicsit megtorpan és elsőnek a Kisalföld területeire áramlik be a hideg.

Hőmérséklet a felszínen (wxcharts.com)

Keddre virradóan országosan 10-15 fokkal lesz hidegebb, hőérzetünket pedig a még fennmaradó erős széllökés is tovább rontja. A front érkezésével újabb záporok és zivatarok érkeznek, aminek köszönhetően a már régóta szárazságban szenvedő Kisalföld is csapadékhoz juthat ezúttal.

A fronthoz tartozó csapadéksáv, és annak valószínűsíthető halmazállapota hó, havas eső és eső formában (windy.com)

A tőlünk északabbra (és magasabban fekvő) területeken lehet jellemző kisebb havazás és a havas eső, azonban a Skandináv térségben ennél sokkal számottevőbb lehet.

lead kép: wxcharts.com