Június 21. Péntek, Alajos

Erős hidegfront hoz átmeneti lehűlést és csapadékot

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Amíg a Spanyolországtól nyugatra található ciklon délies áramlásának köszönhetően az idei év első hőhulláma (Spanyolországban egyes helyeken a maximum hőmérséklet 35°C felett alakult) is megérkezett Európába, addig Magyarországra az eddigieknél egy markánsabb hidegfront érkezik kedden.

Az elmúlt hét csapadékos időjárása valamivel enyhítette az országban uralkodó szárazságot, viszont mivel ezek nagy része záporos és zivataros formában érkezett, ezért a csapadékhullás térbeli eloszlása igen változóan alakult.

met.hu

Április 27 és május 1-je között két mérőállomás is 30 mm feletti csapadékot mért az öt nap alatt, azonban ahogy a térkép is jelzi számos területre az elmúlt hét időjárása sem hozta meg a sokak által várt csapadékhullást.

Emiatt talán sokat számára felüdülést hozhat, hogy az elmúlt hetet jellemző csapadékos időjárás a keddi és a szerdai nap folyamán még biztosan folytatódik.

Országunkat a Skandináv térség felett található ciklonrendszer alakítja, aminek köszönhetően a keddi nap folyamán az országot egy hidegfront éri el. A ciklon északias áramlása miatt, hideg sarkvidéki levegő zúdul az országra, így a front átvonulása követő szerdai napon a maximum hőmérséklet országosan 12 és 17 fok között alakul. A legmelegebb a Dunántúlon, a leghidegebb az északkeleti régióban lesz.

Az ország egész területén megélénkül az északnyugatias, északias szél, amit pedig erős széllökések kísérnek. A pár fokos lehűlés és az élénk szél mellett a front nedvességet is hoz magával. Kedden még országszerte alakulhatnak ki záporok és zivatarok, szerdára már csak a keleti részen lesz ez jellemző.

A várható csapadékmennyiség május 3 és május 6 között (wxcharts.com)

Azt láthatjuk, hogy a keleti területeken ismét eshet 10 mm-t meghaladó csapadék, azonban a záporok, zivatarok lokális kialakulása miatt elképzelhető, hogy ezúttal is szárazon maradnak egyes térségek.

Várható csapadék május 5-én (wxcharts.com)

Várható csapadék május 6-án (wxcharts.com)

A hét további részében az időjárás megnyugszik és egy erőteljesebb melegedés veszi kezdetét.

lead kép: wxcharts.com