Június 26. Szerda, János

A régió egyik legjobban melegedő városa Budapest 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A klímakatasztrófáról sokat olvasunk, látjuk és halljuk, hogy más területek mennyire megsínylik azt. Nagyobb hurrikánok, tomboló tornádók, szélsőséges melegek és hidegek. Csakhogy ezek többnyire minket nem érintenek. Ennek okán hajlamosak vagyunk azt gondolni: hazánkra a felmelegedés annyiban hat majd, hogy megterem a narancs és az olívabogyó.

Átlag emelkedés

Nem is olyan vészes dolog az a 3-4 fokos átlagemelkedés, amivel a tudósok számolnak. Tulajdonképpen a 7 fokot is el lehet viselni, hiszen ez maximum azt jelenti, hogy melegebbek lesznek a nyarak, azt a néhány napot meg ki lehet bírni. Csakhogy itt átlaghőmérsékletekről, nem a maximumok emelkedési mértékéről van szó, vagyis az a néhány fok a kánikulában sokkal több is lehet.

kép: worldtravelguide.net

Emellett nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy az átlaghőmérsékletek, amikről beszélünk, igen nagy eltérésekkel jönnek ki. Természetesen nem azonos a nyári csúcs és a téli legalacsonyabb hőmérséklet egy szántókkal körülvett faluban, és a fővárosban. A nagyvárosoknak ugyanis számolniuk kell az úgynevezett hősziget hatással, melyben Budapest sem kivétel, és a zöldterületek fogyatkozásával ez csak még erősebben jelentkezik majd.

De hát nem is itt zajlik...

Ugyan már - legyintenek sokan – Pesten régen is meleg volt, most is az van, minek ez a felhajtás. Nos az Európai UnioCopernicusprogramjának adatai kicsit mást mutatnak. A rendszer elemezte az elmúlt 50 évet, a mért hőmérsékleti adatokat 35 ország több, mint 100 000 településén. Az eredmények pedig azt mutatják, hogy a városokat érintő felmelegedés a legmarkánsabban Közép-Kelet Európát érinti.

kép: studyinhungary.hu

Sőt, ennél is rosszabb a helyzet, mivel az adatok alapján egyedül Riga előzi meg Budapestet a felmelegedés mértékében. Hazánk fővárosában az elmúlt 50 évben az átlagos hőmérséklet 4°C-ot emelkedett, miközben a globális felmelegedés mértéke még “csak” 1°C körül jár. Ez nagyon jól mutatja, hogy az a bizonyos néhány fokos átlag emelkedés a városok számára bizony már a katlanokhoz hasonló értékekkel járhat. Ezt a problémát ráadásul csak fokozza a hősziget hatás, mely Budapesten igen markánsan van jelen.

lead kép: Standard.co.uk