Május 30. Csütörtök, Janka, Zsanett

Több, mint 10 fokos lehűlés várható az országban

null

A húsvét alatt kifejezetten kellemes tavaszias idő várható kevés felhővel az égen, azonban a másnapján egy tőlünk északra elhelyezkedő ciklon fogja befolyásolni az időjárásunkat.

A Brit-szigetektől északnyugatra található egy anticiklon, ami a következő napokban fokozatosan húzódik északra és ennek hatására az anticiklon előoldalán egy nagyon hideg sarkvidéki levegő indul el Európa országai felé.

A levegő hőmérséklete 1500 méter magason, április 14-én 06:00 UTC-kor (wxcharts.com)

Hétfő délelőtt még kifejezetten napos időt várunk, így a maximum hőmérséklet 21-24 °C között alakul. A délnyugati szél már a délelőtt megélénkül (ami estére északnyugatiba fordul át), ezt pedig az ország egész területén erős széllökések kísérik a délutántól kezdve. Az északi megyékben és a Tiszántúlon már hétfőn is számolhatunk egy kevés csapadékkal.

Az országban várható csapadék április 13. 00:00 UTC és április 14. 00:00 UTC között (wxcharts.com)

A hideg levegő és a csapadékzóna megérkezését a valószínűségi futások kicsit eltérően mutatják, de várhatóan a keddi nap hajnali óráiban érkezik meg. A legtöbb esőmennyiséget az északkeleti, keleti megyékben várjuk. Az élénk északi szelet viharos széllökések is kísérik, majd a délutáni órákban a front haladtával a légmozgás is mérséklődik. Az országban a keddi maximum hőmérséklet 10-14 °C fokkal visszaesik a hétfői maximumokhoz képest.

Az országban várható csapadék április 14. 00:00 UTC és április 15. 00:00 UTC között (wxcharts.com)

Az elmúlt napok enyhe éjszakáit, pedig a szerdai nap töri meg, mivel a front elhaladása után a légkör megnyugszik, és az érkező hideg levegő és a derült éjszaka következményeként az ország nagy területén lehet erősebb fagyra számítani.

Azonban a lehűlés nem lesz hosszú életű, mivel a csütörtöki napra ismét enyhülés várható. A leghidegebb a keddi és a szerdai napok lesznek, elsőnek 7-12 °C maximumokkal, majd szerdán már 12-17 °C maximumokkal. Ezután a hét további részében ismét 20 °C felett lesz a hőmérséklet.

lead kép: wxcharts.com