Május 22. Szerda, Júlia, Rita

Hidegfrontok vetnek véget a száraz időnek

null

A hétvégén áthaladó gyenge hidegfront, nem hozta meg azt a kellő nedvességet, amely az országban uralkodó szárazság enyhítésére szükségeltetik. Egyedül az északkeleti megyék határ menti területeiről jelentettek egy pár mm-es csapadékhullást. Az elmúlt 30 napban lehulló csapadékmennyiség a legtöbb helyen az 5 mm-t sem érik el, és csak nagyon kevés területen magasabbak az értékek 10 mm-nél.

met.hu

Az ország több részére záporokat, zivatarokat várunk

Nyugat-Európában egy ciklon tartózkodik, aminek az előoldalán több hullámban érkezik meleg, nedves, labilis levegő az ország térsége felé. Ennek hatására hazánkban, egyre nagyobb valószínűséggel alakulnak ki záporok és zivatarok. A következő ábra május 1-ig lehulló csapadékmennyiséget mutatja.

wxcharts.com

Magyarországra az ECMWF modell körülbelül 5-25 mm csapadékot vár, területtől függően. A csapadék minden esetben záporos vagy zivataros formában érkezik, ezért ennek térbeli és időbeli változásában bizonytalanságok lehetnek.

Az első kisebb csapadékhullám hétfő délután érkezik, amikor is fokozatosan elindul a gomolyfelhőképződés a nyugati megyékben. A késő délutánra már az egyéb légköri feltételek is adottak lesznek a záporok és a zivatarok kialakulásához. A legtöbb csapadékot a Dunántúlon várjuk, azonban esély arra is mutatkozik, hogy az éjszakai órákban az ország középső részére is átterjed a csapadékzóna. Kedden valamivel nyugodtabb lesz az idő, eső csak a lokálisan kialakult záporokból valószínű.

Szerdai hidegfront

Szerdán egy újabb hidegfront éri el a térségünket, viszont ebben az esetben már országszerte várunk záporokat, zivatarokat. Ennek köszönhetően kifejezetten csapadékos napot várunk. A front, azonban nem lesz markáns, mivel csak pár fokkal esik vissza a hőmérséklet az előző naphoz képest és csak egyedül a nyugati megyékben nem éri el a maximum hőmérséklet a 20 °C fokot.

A várható csapadékmennyiség április 29-én (wxcharts.com)

Csütörtökön ismét megnyugszik az időjárás és csak lokálisan fordulhatnak elő kisebb záporok. Pénteken egy újabb hidegfront okoz átmeneti lehűlést és egyben kiterjedt csapadékhullást is az országban. A front erőssége egyelőre még bizonytalan, de azt biztosan állíthatjuk, hogy frontokban gazdag hétnek nézünk elébe és esély nyílik a már hetek óra tartó szárazság enyhítésére is.

lead kép: jumia.com