Június 24. Hétfő, Iván

Hidegbetörés okozhat újabb szokatlan márciusi időjárást

Itthonhidegfrontszélhavas eső
2020. március 27. 09:00
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Az utóbbi napok szokatlan télies időjárását az ország felett mozgó magassági hideg légörvény alakította, aminek hatására a Mecsekben 20 cm-t is meghaladó hó hullott, sok helyen pedig pár cm-es hóréteg borította be a már tavaszra készülő természetet.

Ha a havazás mértékében nem is hasonló, de egy újabb komolyabb lehűlés érkezhet a következő hét hétfőjére, amikor is egy hidegfront fog átvonulni az ország felett. Az Atlanti-óceán északi része felett, egy nagyon erős nagynyomású rendszer van kialakulóban, ami elősegítheti a légtömegek meridionális áramlását. Ennek hatására az Északi-sarkvidékről érkező hideg levegő zúdul be Európa és köztük Magyarország területére is.

A GFS modell valószínűségi előrejelzése is egyértelműen mutatja a hétfőre várható lehűlést és a csapadékot is.

wetterzentrale.de

Hétfő hajnalban érkező hideg levegő, 1500 m-es magasságban.

wxcharts.com

A hidegfront északnyugati betörése miatt, a délkeleti országrészben várhatóan csak délutánra fog lehűlni a levegő. Az északias szél megélénkül, az ország nagy területén (kifejezetten a Dunántúlon) pedig viharos széllökésekre is kell számítani.

A következő ábrák pedig a csapadék valószínűsíthető helyét és halmazállapotát reprezentálják, 06:00 UTC, 12:00 UTC és 18:00 UTC futásban. A piros vonal jelöli körülbelül azt a határt, ahol az eső átválthat havazásba, az árnyékolás pedig a csapadék helyét. Ahogy az ábrán is látszik a piros vonalak szinte egész Magyarország területét lefedik (akkor lehetne biztos havazásra számítani, ha az összes piros vonal Magyarország alatt helyezkedne el), így pontos állítást egyelőre nehéz mondani, viszont valószínűsíthető, hogy az ország egyes területein (főleg a magasabban fekvő részeken) a március havazással és havas esővel fejeződik be.

06:00 UTC-re

12:00 UTC-re

18:00 UTC-re

lead kép: wxcharts.com