Június 17. Hétfő, Alida, Laura

A 3. legmelegebb télen vagyunk túl itthon 1901 óta 

Itthonklímatélfagyhidegmelkeg
2020. március 05. 12:00
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A tél velejárója a hideg, pontosabban a fagyok, a hó a jég. Legalábbis a mi éghajlatunkon. De ez most kimaradt, ami sokak számára öröm, sokaknak pedig bosszúság, ám semmiképp sem jó, hiszen a helyi flóra és fauna számára szükséges a tél, a maga zordságában.

Tél,merrevagy?

Idén a tél elmaradt, vagy ha meg is mutatta magát, csak szégyenlősen, mint egy kamaszlány az új ruhájában. Napokat kaptunk a hideg évszakból, havat pedig sokan nem is láttak ezen a télen. Voltak napok, mikor a télikabátra sem igazán volt szükség, és bár csapadék azért akad, a fehér takaró, mely a tél sajátja nem mutatkozott, helyette maradtak az üres ágakkal az ég felé nyújtózó fák.

kép: save.ca

Akik szerint szokatlanul meleg volt az idei tél, azok bizony nem tévednek nagyot. Az OMSZ elemzése alapján a mostani hideg évszak a harmadik legmelegebb volt 1901-óta. Az évszak középhőmérséklete 2.68°C volt, ami messze nem megszokott. Több olyan nap is volt – december harmadik hetében és február elején -, amikor a pozitív anomália kiugróan magasra sikerült, a hőmérséklet elérte a 10°C-ot is. Sőt, most télen az országos átlag napi középhőmérsékleti minimum nem süllyedt –3°C alá.

Kell a tél?

Ezt a kérdést érdemes lenne feltenni az agrár szakembereknek, az erdőgazdálkodási szakértőknek, vagy éppen a klímakutatóknak. Igen, a télre szükség van, és nem azért, mert szeretünk szánkózni, hanem azért, mert ezt szoktuk meg. Természetesen nem történik pillanatok alatt tragédia akkor sem, ha mostantól lemondhatunk a télről, hiszen nem sok havat látnak a trópusokon sem, de a mediterrán régió sem a kemény fagyokról híres.

kép: vpr.org

A kulcs a megszokás. A klímánk kialakulásával egy időben a növény és állatvilág alkalmazkodott a négy évszakhoz, a télhez is, vagyis életritmusuknak része a hideg, a fagy a hó és a jég. Ennek változása, eltűnése az ökoszisztémákat is átalakítja, ami nekünk, embereknek is fájdalmas lehet, gazdasági szempontból is.

A klímakatasztrófa hatására a melegebb nyarak és enyhébb telek megjelenése eltolja majd a megszokott növényzetet és az állatvilágot is, ehhez alkalmazkodni pedig se nem könnyű, se nem olcsó.

lead kép: jenisgreen.com