Június 14. Péntek, Vazul

Erdősítési roham várható hazánkban is

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Az erdőtelepítések nem állhatnak le, szerencsére ezt így látja hazánk agrárminisztériuma is. Az elkövetkező időszakban a tervek szerint minden eddigit meghaladó erdőtelepítési rohamba kezd Magyarország.

Erdő kell

Sajnos hazánk is egyre jobban érzi a saját bőrén, hogy a klímakatasztrófa nem csak egy hangzatos szalagcím, nem csak azért van, mert jó el lehet vele adni a lapokat. A fenyegetés valós, és ezt nem csak az agrár szektor, hanem a magánemberek is érzik, ha máshol nem, a pénztárcájukon mindenképpen. Ahhoz, hogyne kebelezzen be bennünketa klímaválság, itt is tenni kell ellene, méghozzá nagy léptékben, mindegy, hogy mekkora részben járult hozzá hazánk a helyzet kialakulásához.

kép:abouthungary.hu

Ennek megfelelően az agrártárca mind a gazdák, mind az önkormányzatok, mind pedig a civilek bevonásával tervez hatalmas erdősítéseket. Remélhetőleg a tervekből valóság is lesz, hiszen pályázati úton olyan fák ültetésére lehet támogatást szerezni, melyek jól tűrik a szárazságot, a városi levegőt, miközben nem rontják a pollenhelyzetet.

Miért jó?

Jelenleg hazánkban nagyon sok olyan terület van, ahol 40-50 éve állnak a gyümölcsfák, de igazán senki nem gondozza őket, hiszen nagyon sokba kerülne. Teremnek ugyan valamennyit, de erdősítéssel a gazdák is jelentősen nagyobb bevételhez juthatnának, és a klíma is hálás lenne érte. De itt legalább fák vannak, melyeket erdő váltana fel, sok helyen azonban rosszabb feltételekkel kell szembe nézni.

kép:wwf.panda.org

A rossz termőtalajokvagy kimerült területek erdősítéselogikus lépés, de hazánkban nagyon nagy területet tesznek ki az elhagyott és szennyezett ipari területek is. Ezeket megtisztítani borzasztóan drága lenne, így igazából csak vannak. Pedig az erdősítés erre is megoldás, hiszen a növényzet a talajt is helyrehozza. Ezen területek betelepítését is előirányozta az agrártárca, ami kifejezetten jó ötlet. így ugyanis nem csak a szennyezettség szűnne meg, de a szemnek is sokkal kellemesebb egy erdőt nézni, amiben esetleg egy kevés rom is van, mint egy kietlen, romos iparterületet, ahol a madár se jár.

lead kép:techexplorist.com