Május 20. Hétfő, Bernát, Felícia

Fagypont közeli éjjelen vannak túl Zabaron

Itthon
2019. július 10. 12:00
null

Múlt héten a hőségben nem is egy melegrekord dőlt meg. A mostani nyári forróság világszerte okoz problémákat, egyes országokban 50°C fölé tolva a hőmérő higanyszálát. Nálunk sem volt más kellemes a meleg, a 40°C feletti hőmérsékleteket már a vízparton sem igen tudja élvezni az ember.

kép:sikerado.hu

De jött a lehűlés, méghozzá igen vehemensen. Mostanra már előkerültek a hosszúnadrágok is, és a strandot is elkerüli az ember, de azért az, ami Nógrád megyében, Zabarban volt éjjel, már nem volt kellemes. Nagyon jó dolog, hogy este még továbbhűla levegő, így kellemesen lehet aludni a nyitott ablaknál, de Zabarban most rekordalacsony hőmérsékletű, 3.5°C-os éjjelen vannak túl.

Azon túl, hogy hatalmas terhelést jelent a szervezetnek, hogy egyetlen hét leforgása alatt 30°C-körüli változást kell elviselnie, ez a hideg már a növényeket sem érinti olyan jól. A mostani rekord majd’ egy teljes fokkal alacsonyabb, mint az eddigi, 4.3°C-os, melyet még 2000-ben mértek Gagyvendégiben.

kép:sielok.hu

Azt azért hozzá kell tenni, hogyZabaraMagyarország leghidegebb települése cím büszke viselője, vagyis a helyieket ez a fordulat annyira nem lepte meg.

lead kép:nogradhont.hu
klímamelegZabarhidegembernyár