Május 25. Szombat, Orbán

Komoly pusztítást végeztek a viharok itthon is

null

Hazánkat sem kíméli a szélsőséges időjárás. A hatalmas esőzések, a jégverés és a szél is károkatokozott, melyet a biztosítótársaságok is erősen megéreztek.

kép:levadaszva.hu

Jellemzően külföldről érkező híradásoknál olvashatunk villámárvizekről, most azonban itthon is, több helyen szembesülhettünk vele - például várpalotán, Veszprém megyében. Avillámárvizekugyan látványosak, deelkeserítőekis, hiszen nem igazán lehet rájuk felkészülni, így az emberek csak nézhetik, ahogyan a garázsokat, pincéket, vagy akár a házakat is elönti a hömpölygő ár.

kép:eszak.hu

Döbbenetesen sok kárbejelentés érkezett a hazai biztosítókhoz, a kárigények összesen több száz millió forintot is kitehetnek. Az igények többsége a viharkárok miatt érkezett be, jellemzően éppen a víz okozott gondokat. Bár az időjárás erősen szélsőséges volt, az előző évhez képest alacsonyabb a kárigények összértéke, mivel az egyes igénylések jellemzően alacsony, 50 000 forint körüli összeget tesznek ki.

kép:hvg.hu

A klímaváltozás következtében a szélsőséges időjárási jelenségek egyregyakoribbaklesznek, és várhatóan előbb vagy utóbb a biztosítási díjak is emelkedni fognak. A világon már most vannak olyan területek, ahol a magas hőmérséklet, vagy a sokszor jelentkező villámáradások miatt a biztosítótársaságok egyes káreseményekre már nem kötnek biztosítást, hiszen ez számukra már nem lenne kifizetődő.

lead kép:origo.hu