2023. június 3. szombat
Klotild

Vörös riasztás Új-Zélandon a heves esőzés miatt - 750 mm-t meghaladó csapadékot várnak két nap alatt

2022. február 4., 14:00
Vörös riasztás Új-Zélandon a heves esőzés miatt - 750 mm-t meghaladó csapadékot várnak két nap alatt

Új-Zéland nyugati partjainál vörös figyelmeztetést adtak ki a heves esőzések érkezése miatt. Alapvetően ez az ország legcsapadékosabb régiója, de ami most közelít feléjük, az messze nem a normális kategóriába tartozik. 

kép: NIWA

A helyzetet rontja az is, hogy az utóbbi időben a terület kifejezetten száraz volt, vagyis az esőzés, pontosabban a hirtelen, nagy mennyiségű csapadék rombolása kiterjedtebb és durvább lehet. Igaz, legalább a folyók több vizet képesek elvezetni, tekintve, hogy szintjük most igen alacsony. 

kép: MetService

Ez azonban túl nagy segítséget nem jelent, hiszen a vörös riasztási zónában 48 óra alatt akár 750 mm-t meghaladó csapadékmennyiséget is várnak. Ez egy négyzetméteren akár több, mint 750 liter vizet jelent, ami egy átlagos kádat több, mint 3-szor megtöltene. 

 

 

A heves esőzések nyomán a part menti régiókba a dagály és a villámáradások keverékére számítanak, illetve a folyók is nagy valószínűséggel jelentős áradásokat produkálnak majd. A száraz idő, mely a csapadékot megelőzte egy komoly csapdát is rejt. 

kép: shutterstock

Ilyen környezetben ugyanis sajnos könnyebben alakulnak ki földcsuszamlások, ugyanakkor az is igaz, hogy ilyen mennyiségű eső esetében ez nedvesebb, nagyobb befogadóképességű talaj esetében is nagy eséllyel jelentkezik. 

kép: shutterstock

lead kép: shutterstock

Ezek is érdekelhetnek