2023. október 4. szerda
Ferenc

Villámokkal tarkított hóvihar Lengyelországban

2022. január 20., 14:00
Villámokkal tarkított hóvihar Lengyelországban

Csúnya zivatarlánc érte el Lengyelországot január 17-én. Az erőteljes hidegfronthoz kapcsolódó jelenség azonban most nem esőt, hanem havat, pontosabban hóviharokat hozott. 

kép: ocdn.eu

A hóvihar kifejezés jelen esetben igen találó. Azon túl ugyanis, hogy hózáporokkal és hózivatarokkal kellett számolni, a szél 100 – 120 km/h-ás lökésekkel keserítette meg a helyiek életét. Sőt, egyes hegyvidéki területeken a szél ereje a 160 km/h-át is meghaladta. 

kép: polishnews.co.uk

A heves hóviharokban jelentős közlekedési fennakadások is történtek. Ennek oka nem csak a felhalmozódó hó, hanem az is, hogy a sűrű havazásban nagyon gyorsan romlanak a látási viszonyok, következésképpen rengeteg a baleset. 

 

 

 

A szél erre még rátett egy lapáttal. Fákat csavart ki, és a tetőket sem kímélte. A helyi tűzoltósághoz több száz bejelentés és segítségkérés érkezett. A hó és a szél az áramellátásra is rossz hatással volt, 6 órás áramszünettel kellett számolni 320 000 háztartás esetében. 

kép: news.tvs-24.com

A téli viharokban igencsak ritkaságnak számít a villámlás. Most azonban Lengyelországban a zivatarlánc átvonulása során január 17 reggel 9 óráig már 5500 villámot sikerült regisztrálni, ami hatalmas szám. 

Lead kép: tylaz.net

Ezek is érdekelhetnek