2020. december 5. szombat
Vilma

Végre, a toalett sem fogyaszt már annyi ivóvizet!

2019. november 30., 15:00
Végre, a toalett sem fogyaszt már annyi ivóvizet!

Az iható édesvíz az emberiség legnagyobb kincse, mégis elképesztően pazarlóan bánunk vele. Persze, hiszen megszoktuk, hogy van, így nem gond, ha fogmosás közben csak folyik ki a csapból, vagy egyszerűen lehúzzuk a wc-n. 

Nem drága, had’ fogyjon... 

Hazánkban a legtöbben nem igazán értjük, mit is jelent a vízhiány. Nem is gondolunk bele, hogy az életünk egyik legfontosabb anyagáról van szó, amiből igen sokat használunk. Már reggel, amikor lefőzzük a kávét, vagy a teát, vizet használunk. Azután öblítjük a toalettet, megmossuk a kezünket, a fogunkat és így tovább. 

kép: seattletimes.com

A főzés és ivás kikerülhetetlen, sok tevékenységünk azonban nagyon pazarlóan bánik a vízzel. Ilyen a toalett öblítése is, mely világszerte nagyjából 141 milliárd (!) liter vizet jelent minden egyes nap. Ez pedig tiszta ivóvíz, melyből a világ egyes területein nem csak, hogy kevés van, hanem lassan teljesen kifogynak belőle. 

A probléma megoldásért kiált. A takarékos használat és a “szürke” vízzel való öblítés is szükségesek, de nem elegendőek. Most azonban a Penn State Egyetem kutatói egy egészen újszerű megközelítéssel éltek. 

Feleannyi víz, szennyeződés és szag nélkül 

Tak-Sing Wong professzor számolt be a Nature Sustainability folyóiratban arról az eljárásról, melyet kollégáival kísérleteztek ki. 

Ebben az esetben nem a tartályhoz, vagy a vízhez nyúltak a kutatók, hanem magához a csészéhez. A toalett felületét két anyaggal vonják be. Az első anyag felületén száradás után kis szálak keletkeznek, melyek mikroszkopikus méretűek, és a hajszál vastagságának csupán milliomod részét teszik ki és a rétek erősen víztaszító. Erre kerül egy második réteg, mely az említett apró sörtéket hipercsúszóssá teszi. 

kép: gadgets4geeks.com.au

Ennek eredményeképpen a széklet igazából magától, vízrásegítés nélkül lesiklik a felületről, így az eddig öblítéshez használt mennyiségnek csupán a fele szükséges. De nem csak a vízgazdálkodás miatt nagyszerű az eredmény. A felületen ugyanis a baktériumok sem tapadnak meg, a szagokat is taszítja, vagyis a wc tisztítása és szagosítása sem szükséges mellette, vagy csak lényegesen ritkábban. 

lead kép: homedepot.com