2022. október 4. kedd
Ferenc

Vanuatu vulkánja is mozgolódik

2022. január 31., 14:00
Vanuatu vulkánja is mozgolódik

Az utóbbi időben a vulkanikus tevékenységek igen szép számban adtak okot az aggodalomra. A kitörések sorozatában a legutóbbi - és egyben az egyik legjelentősebb is – a tongai volt, de ha már megismertük ezt a kis királyságot, akkor itt az ideje Vanuatu köztársaságát is megjegyezni. 

kép: cruisemapper.com

A kicsit több, mint 12 000 négyzetkilométeren elterülő ország Óceánia része, a Csendes-óceán délnyugati részén található. Természetesen vulkánja is van, az Ambrym, mely ráadásul egy igen aktív tűzhányó. 

kép: VMGD

A mostani mozgolódása aggodalomra ad okot. A vulkánnál jelentős gáz és gőz és hamukibocsátás volt megfigyelhető január 25-én. A szakemberek mérései alapján a vulkáni tevékenység fokozódik, így a figyelmeztetési szintet is megemelték. 

 

 

 

 

A vulkán azonban nem kelt nagy feltűnést, és éppen ez okozza veszélyességét. Sajnos tulajdonképpen mindenféle különösebb előjel nélkül is produkálhat akár jelentős kitörést is, ennek megfelelően a lakosságot és a helyi turista szervezeteket is figyelmeztették, hogy a vulkán megközelítése, az ott kijelölt veszélyességi zónákban tartózkodás életveszélyes lehet. 

kép: VMGD

Az Ambrym nagy valószínűséggel olyan mértékű kitörést nem produkál, mint Tonga vulkánja, ez azonban messze nem azt jelenti, hogy ne lenne veszélyes a közel 300 000 lakossal rendelkező Vanuatu számára, bár legnagyobb szigete nagyobb távolságra fekszik a vulkántól. 

kép: WikiCommons - rnz.co.nz

lead kép: VMGD

Ezek is érdekelhetnek