2023. március 21. kedd
Benedek

Van alternatívája a műanyag szemeteszacskónak is!

2021. április 19., 14:00
Van alternatívája a műanyag szemeteszacskónak is!

Az életünk egyre tudatosabb. Igyekszünk úgy formálni a mindennapjainkat, hogy a bolygó, amin élünk ne sérüljön, vagy inkább a lehető legkisebb mértékben sérüljön csak, és ne pazaroljunk, vagy termeljünk hulladékot. De ez nem könnyű, főleg, mert a megvalósítás közben olyan részletekbe botlunk, amiket nem tudjuk, hogy hidaljunk át. 

Zacskók 

Már a bevásárlás - a járványügyi korlátozásoktól eltekintve – sokunk számára olyan, mint 50 évvel ezelőtt. Már nem nyúlunk a semmire sem jó vékony műanyag zacskókért, mert se nem bomlanak le, se nem szükségesek. Sokan kosarat cipelnek a karjukon, mások vászontáskákba pakolják a megvásárolt élelmiszert. 

kép: folientaschen.de

Keressük azokat a termékeket, amik nincsenek egy halom műanyagba csomagolja, igyekszünk újratölthető, vagy legalább újrahasznosított csomagolóanyagokkal rendelkező termékeket választani, vagyis lényegesen tudatosabban élünk, és a műanyag zacskók lassan kikerülnek a képből. Egészen addig, míg a kuka nem kerül szóba. 

 

Mit tegyek bele? 

A kukába szoktuk tenni azokat a műanyag zacskókat, amiket a boltban elveszünk az áru hazacipelésére. Mivel erről igyekszünk lemondani, marad a kukazsák, de ezzel gyakorlatilag ugyan ott vagyunk, műanyagba csomagoljuk a hulladékot. Van ennek alternatívája? 

Természetesen van. A szelektív hulladék rendszerint nem igényel külön zacskót is – ha csak nem követeli ezt meg a szemétszállító cég, ami sajnos röhejesen sok esetben fordul elő... A zacskó tehát innen elhagyható. De mi a helyzet a kommunális hulladékkal? És a komposztra szánt maradékokkal? 

kép: origamijapan.net

Ebben az esetben a papír lehet a megoldás. Ha féltjük a kukát, a szelektív szemét esetében is bélelhetjük újságpapírral - például a kérés nélkül is érkező szóróújságok bármelyikével. De több üzletben is lehet kapni papír “szemeteszacskót”. A komposzt esetében is használható, hiszen lebomlik, és a kommunális hulladékkal sem lesz gond. A baj csak akkor jelentkezik, ha folyékony dolog kerül a kukába, akkor ugyanis a papír feladja a harcot. Ám nem olyan nagy dolog egyszer-egyszer kimosni a kukát, hiszen ez higiéniás szempontból is jó, ráadásul kellemes illata is lesz a szemetesnek. 

lead kép: sustainabletourism2030.com

Ezek is érdekelhetnek