2023. március 23. csütörtök
Emőke

Változik a Stromboli - kiszámíthatatlanná válik a tűzhányó

2023. január 2., 14:00
Változik a Stromboli - kiszámíthatatlanná válik a tűzhányó

A Stromboli a világ egyik legjobban megfigyelt és legnagyobb érdeklődéssel övezett tűzhányója. Ez nem is csoda, hiszen viselkedése különleges, ezen felül pedig elhelyezkedése és az a rajongás, amivel a turisták körül veszik, indokolja is a beható vizsgálatokat. 

A Stromboli utóbbi két hatalmas, robbanásos kitörése azonban meglepte a tudósokat, mivel igazán egyik paraméter sem mutatott jelentős elváltozást, vagyis kis túlzással a robbanások a semmiből érkeztek. 

 

 

Ez egy friss kutatás szerint felveti annak lehetőségét, hogy a Stromboli “vízvezetékrendszere” megváltozott, ez pedig lehetővé teszi a mélyen a felszín alatt található magma felemelkedését - ez pedig megváltoztatja a hegy viselkedését. 

A mindennapokban ez azt jelenti, hogy a Stromboli kitörései nagyon hevesek és kiszámíthatatlanok lesznek, azaz a hegy lényegesen nagyobb veszélyt jelent a környezetére, mint eddig. A tűzhányóval kapcsolatosan most újra kutatások sokasága indul, hogy feltérképezzék működését és viselkedését az előrejelzések érdekében. 

képek és lead kép: shutterstock

Ezek is érdekelhetnek