2023. szeptember 23. szombat
Tekla

Válogatás nélkül pusztít mindent a Nyiragongo lávafolyama

2021. május 27., 14:00
Válogatás nélkül pusztít mindent a Nyiragongo lávafolyama

A Nyiragongo nem viccel, elképesztő mennyiségben önti a környezetére a lávát és a hamut, aminek következtében a közeli Goma és külvárosainak lakossága pánikszerűen menekül. Erre meg is van minden okuk, hiszen a lávaáradat eddig mintegy 500 házat emésztett el. 

kép: Moses Sawasawa/AFP

A pánik azonban nagyon rossz tanácsadó, amin nem segít az sem, hogy a kialakult helyzet életveszélyes. Eddig 15 bizonyított halálos áldozata van a kitörésnek, ám közülük kevesebben haltak meg a vulkán közvetlen hatása miatt, a többség a pánikszerűen menekülő tömegben lelte halálát. 

kép: Reuters

 

 

A hatóságok arra figyelmeztetnek, hogy a következő napokban gyorsan emelkedni fog a halottak száma, mivel nagyon sok az eltűnt személy, ráadásul köztük van 170 gyermek is. 

A legerősebb lávafolyam, mely útja során 17 külvárost is érintett most megállni látszik. Ez ugyan remek hír, de nagyon nem lehetnek optimisták az emberek, hiszen az aktivitás miatt bármikor újra gyors lávaáramlásokkal kell számolni. Azon túl, hogy a Nyiragongo a világ leggyorsabb lávaáramlásait produkálja az sem elhanyagolható tény, hogy a mostani nagy lávafolyam néhol 870 méter széles és 9 méter magas volt. 

kép: Enoch David-Reuters

lead kép: news.un.org

 

Ezek is érdekelhetnek