2023. január 30. hétfő
Gerda, Martina

Valóban "lebomló" a bioműanyag?

2022. június 13., 14:00
Valóban "lebomló" a bioműanyag?

Az egyszer használatos műanyagok uralma végre valahára úgy tűnik, legalábbis visszaszorul. De mi lesz velünk a könnyű kis zacskók nélkül a boltban? Mostantól kénytelenek leszünk magukkal vinni a zacskókat? Nem mindenhol, hiszen megjelentek a biológiailag lebomló zacskók a polcokon! 

Akkor most már minden rendben is van, hiszen a Föld megmenekült, nekünk pedig tulajdonképpen nem kellett tennünk semmit. Igen, jól sejti, ez csak a mesékben van így. A biológiailag lebomló megnevezés sajnos kissé félrevezető. Ezek a biopolimerek valóban képesek lebomlani, vagyis inkább pontosabban fogalmazva lebonthatóak. Ekkor pedig CO2, víz és biomassza keletkezik, vagyis a környezetre nem károsak. 

Ha azonban csak kitesszük őket a kerti komposztba, bár eltűnnek, le nem bomlanak. Mikroműanyagok lesznek belőlük, ami csak súlyosbítja a műanyagszennyezést. A biológiai lebomláshoz ugyanis megfelelő hőmérséklet, oxigén, bizonyos mikroorganizmusok és idő kell, ez pedig csak az ipari komposztálókban áll rendelkezésre. 

 

Vagyis a zacskó kifejezetten környezetbarát, HA: keveset használunk, szelektíven gyűjtjük, az összeszedés szervezett, a komposztálás megoldott és kifizetődő, stb... 

De akkor mi legyen a zacskókkal? A környezet számára a legjobb megoldás, ha a zacskók textilből készülnek, és helyet kapnak a zsebünkben, többször felhasználva. Ha lukas, lehet foltozni, ha már nem használható, akkor pedig – ha nem műszálas anyag – a természet önmaga is képes megoldani a helyzetet. Így valóban környezetbarát megoldásra lelünk.  

Sajnos a műanyagszennyezés elképesztő méreteket ölt, és bár nagyon igyekszünk megoldani, hogy a műanyagok az életünk részei maradhassanak, erre kicsi az esély, főleg fenntartható módon. A műanyagmentesség bár elsőre nehéznek tűnik, igen jól kivitelezhető néhány kivételtől eltekintve. De ha már a műanyag mennyiségét minimalizáljuk, azzal is igen sokat tehetünk a bolygóért. A jó műanyag az, amit meg sem veszünk! 

képek és lead kép: shutterstock

Ezek is érdekelhetnek