2020. november 30. hétfő
Andor, András

Újrahasznosítható műanyag? Semmilyen műanyag!

2019. augusztus 5., 08:00
Újrahasznosítható műanyag? Semmilyen műanyag!

A műanyagok jelentette problémára sokan és sokféle megoldással álltak elő, hogy melyik lesz az igazi, azt egyelőre nem lehet tudni, de mindegyiknek van egy közös problémája: műanyagokban gondolkodik. 

Baj? 

A műanyagok jelentette szennyezés olyan mértékben harapódzott el, hogy ma már azt sem igazán tudjuk, mennyi hulladékról is van szó, ahogyan azt sem, hogy mit is lehetne vele kezdeni. A legtöbben, akik a jövőbe tekintenek, a műanyagok egy új formájában látják a megoldást. Vagy az iparilag komposztálható verziókban, vagy az újrahasznosítható megoldásokban. Ez elsőnek az a baja, hogy mindenképpen szervezett, pontos gyűjtésre van szükség hozzá, ellenkező esetben semmit sem sikerült elérni - de a szervezett gyűjtést megoldani nehezebb, mint hinnénk. 

kép: selva.de

Az újrahasznosítható műanyagoknak is van egy hatalmas gondja. Nyilván előrelépés, hogy olyan anyagokban gondolkozunk, melyeket nem csak egyszer lehet használni. De sajnos a műanyagok esetében az újrahasznosítás csak véges számban valósítható meg. Azaz nem lehet a végtelenségig újra és újra műanyagok önteni a műanyaghulladékból, mert egy idő után romlik a minősége. Ez pedig hatalmas gond, hiszen egy idő után mindenképpen a szemétbe kerülnek majd az anyagok, melyek lebomlási ideje nem lesz kevesebb, így is, úgy is évszázadokat, évezredeket kell várni erre. 

De akkor hogyan tovább? 

Az üveg tökéletes alternatívája lehet a műanyagnak, de ennek is vannak hátrányai. Első körben a törékenysége, valamint az sem elhanyagolható szempont, nehéz, vagyis jelentősen növeli a szállítási költségeket, valamint a károsanyag kibocsátást is. 

kép: avalonadvancedmaterials.com

Azonban az acél szintén egy lehetőség, amivel napjainkban is élünk, nagyon tartós, akárhányszor újrahasznosítható, sohasem romlik meg a minősége. És ma is veszünk konzerveket, melyek tökéletesen frissen tartják az ételeket, így - bár nem minden termék esetében - az acél remek választás lehet a műanyag helyett. A súlya ennek is nagyobb, de mivel egészen vékonyra is lehet nyújtani, így a súlya is lefaragható. Más anyagokkal együtt pedig - mint az üveg, vagy a papír - alkalmas lehet arra, hogy a műanyagokat teljesen kiszorítsa a piacról. 

lead kép: plasticpollutioncoalition.org