2020. január 23. csütörtök
Rajmund, Zelma

Újrahasznosítás helyett

2019. június 27., 08:00
Újrahasznosítás helyett

a fenntarthatóságunk kulcsa valóban az lenne, ha az egyszer használatos anyagokat kivezetnénk a rendszerből, és minden újrahasznosítanánk? Egy görög tervező szerint egyáltalán nem. 

Újra és újra és újra 

Tény, hogy ma már tudjuk: ha nem hasznosítunk újra, akkor a hulladék ellep minket. Csakhogy kevesen vannak tisztában azzal, hogy bár maga az újrahasznosítás nagyon jó dolog, de a folyamat bonyolult, messze nem olyan környezetbarát, mint gondolnánk, és plusz környezetterheléssel is jár. Hiszen a szelektíven gyűjtött hulladékot össze kell szedni, el kell szállítani, újrahasznosítani, majd megint szállítani a csomagolási helyekre. Ezzel szemben az egyszer használatos termékeket legyártják, szállítják, használják, eldobják. Kevesebb lépés, kevesebb szennyezés. 

kép: inhabitat.com

Persze ehhez azért hozzá kell tenni azt is, hogy George Bonsas nem az egyszer használatos műanyagokról beszélt, és még csak nem is a most ismert és használt más anyagokról. 

Újragondolva 

A görög tervező a tojások csomagolását gondolta újra. Az elképzelése szerint a tojástartó tisztított papírpépből, lisztből, keményítőből, és hüvelyesek magjából készül. A tojások védve vannak a biopack-ban, hiszen anyaga elég sűrű, hogy megvédje a törékeny héjakat, és újrahasznosítani sem kell. 

Hogy mi a teendő vele? El kell ásni a kertben, és megöntözni. Az ember elhasználja a tojásokat, a héjakat a komposztra teszi, és a tojástartót meg elássa a kertben. Némi víz, nagyjából 30 nap, ás a hüvelyesek már meg is mutatják magukat. Ez pedig valódi újrahasznosítás, csak éppen nem abban a formában, ahogyan megszoktuk. 

kép: inhabitat.com

A kikelő növények ráadásul a földet is táplálják, hiszen nem kell velük feltétlen foglalkozni, így pedig a kertnek tesznek jót. A tojástartókat nem kell ide-oda szállítani, szelektíven gyűjteni, hiszen a tisztított papír is visszajut a természetbe. Igaz, hogy a rendszernek van hátulütője nevesen az, hogy mindenképpen papírt használ, de ez igaz a mostani tojástartókra is, melyek azonban nem bomlanak le olyan egyszerűen. Az ötlet jó, elgondolkodtató, de még nem teljes, hiszen az igazán innovatív megoldásban a papír problémája is szerepet kellene, hogy kapjon, nem csak a szemété, vagy az újrahasznosítással járó környezetterhelésé. 

lead kép: flipkart.com