2020. november 1. vasárnap
Marianna

Újra tűz tombol Szibériában

2020. július 7., 12:00
Újra tűz tombol Szibériában

Az északi sarkkört erősebben érinti a felmelegedés, mint más részeket a bolygón. Ennek egyik következménye, hogy Szibériában olyan hőhullám söpört végig, illetve tart mind a mai napig, melyre soha eddig nem volt példa, mióta csak feljegyzik a hőmérsékleteket. 

kép: phys.org

Amikor Szibériát említjük, akkor a hó, a jég és a fagyhalál rémlik fel előttünk, de semmi esetre sem a hőség, vagy a tűzvész. Pedig most már ennek a két fogalomnak is helyet kell szorítanunk az elménkben, hiszen a területen soha nem látott 38°C-os maximummal érkező hőhullám tombol, mely lángra lobbantotta az erdőségeket is. 

kép: watchers.news 

Jelenleg mintegy 1,2 millió hektár lángol. A helyi hatóságok szerint ráadásul ez csupán a folyamat legeleje, ennél lényegesen nagyobb lángtengerrel lehet számolni a hőség és a szárazság miatt. 

kép: Copernicus EU-Sentinel-2, Antonio Vecoli

A tüzek sajnos hozzáférhetetlenek. Az orosz hatóságok rámutattak, hogy még akkor is képtelenek lennének a lángol eloltására, ha minden rendelkezésre álló eszközt bevetnének, és külföldi segítséget is kérnének. Vagyis most várják, hogy a természet egy kiadós esővel segítsen, mást nem tehetnek. 

lead kép: Svodka38