2022. november 27. vasárnap
Virgil

Újra kitört a vulkán, Krakatau gyermeke

2022. március 30., 14:00
Újra kitört a vulkán,  Krakatau gyermeke

Újabb kitörést produkált az Anak Krakatau vulkán Indonéziában. A hegy aktivitása nem meglepő, ellenben aggodalomra ad okot, hiszen nagy elődje a szigetet, melyen állt szinte teljes egészében elpusztította. 

kép: PVMBG

A március 24-én tapasztalt aktivitás most nem volt olyan jelentős. Hamufelleget eregetett a hegy, melynek mérte mintegy 1157 méteres volt, fehéres-szürke színű, és a kitörés intenzitása dél körül csúcsosodott ki. 

 

 

 

Az 1927 óta gyakori kitöréseket produkáló hegy utolsó aktivitása ebben az évben, februárban volt. Bár tény, hogy igen aktív vulkánról van szó, azért a helyiek, sőt, a világ is állandóan rajta tartja a fél szemét. 

kép: PVMBG

Ez nem meglepő, hiszen a vulkán, melynek kalderájából az Anak Krakatau kiemelkedett, i.sz. 416 körül olyan kitörést produkált, mely elpusztította a sziget jelentős részét, 7 km széles kalderát hozva létre. A kitörés következtében pusztító szökőár is keletkezett, mely több, mint 36 000 halálos áldozatot követelt, és az írott történelem második leghatalmasabb kitöréseként tartják számon. 

kép: PVMBG

lead kép: Copernicus EU-Sentinel-2, ADAM Platform, Antonio Vecoli

Ezek is érdekelhetnek