2022. december 8. csütörtök
Mária

Újra és újra durva áradásokat él át Queensland és Új-Dél-Wales

2022. április 2., 08:00
Újra és újra durva áradásokat él át Queensland és Új-Dél-Wales

Ausztrália két állama, Új-Dél-Wales és Queensland az elmúlt néhány hétben igencsak sok esővel találkozhatott. Az áradások sokaságának azonban még nincsen vége, továbbra is heves esőzések tarolnak az államokban. 

kép: Defence Australia

Ezúttal Új-Dél-Wales húzta a rövidebbet. A csapadékmennyiség a Byron-öböl környékén 24 óra leforgása alatt 268 mm felett alakult március 30-án. New Italy településen a szakemberek ugyanezen a napon 400 mm esőt regisztráltak. 

 

 

Több villámáradás is történt Queensland államban is, mely komoly károkat okozott. North Branch városban egy embert a járművével együtt elsodort az áradás, ő életét vesztette. A közeli Dalby városában pedig a hatóságok jelentése alapján mintegy 2000 házat rongált meg az áradás. 

kép: Natalie Grono-The Guardian

A legrosszabbul mégis talán az Új-Dél-Wales államban található Lismore lakói jártak. A település a Wilsos-folyó gátja alatt fekszik, melynek magassága 10,65 méter. A folyó azonban március 30-án 11,4 méteren állt, de a szakemberek 12 méter fölötti értékeket is elképzelhetőnek tartanak. Ennek megfelelően a várost elöntötte a folyó vize, kiterjedt károkat okozva, melyek tetőzik a február hónapi hasonlóan kritikus áradásban bekövetkezett károkat. 

kép: Getty

lead kép: NSW SES

Ezek is érdekelhetnek