2023. szeptember 22. péntek
Móric

Újabb vulkánkitörés, ezúttal Izlandon, egy több száz éve szunnyadó területen

2021. március 24., 11:00
Újabb vulkánkitörés, ezúttal Izlandon, egy több száz éve szunnyadó területen

Tisztában vagyunk vele, hogy a Földön több aktív vulkán is létezik. Ezek közül néhány esetében a települések, melyek a közvetlen közelükben helyezkednek el, állandóan szemmel is tartanak. 

2021-ben sorra törnek ki az ismert, és a kevésbé ismert vulkánok is, ám ezek közül soknál nem igazán kell meglepődni, mivel a kitöréseik néhány évente, esetleg néhány 10 évente kitörnek. 

Izlandon is vannak aktív vulkánok, igaz, már egy jó ideje szunnyadnak. Most azonban több jel is arra mutatott, hogy komoly aktivitással ébredezik a lávaköpő. Ezt erősítette az a mintegy 50 000(!) földrengés, amit 2021 február 24-óta észleltek a szakemberek. 

 

 

 

 

A kitörés Fagradalsfjall közelében, GeldingadalurbanKrýsuvík-Trölladyngja vulkanikus rendszerben következett be, aminek következtében a terület felett szinte azonnal vörös repülési színkód lépett életbe. Az utolsó kitörés ezen a területen 1340-ben volt. 

A lakosságot felszólították, hogy tartózkodjanak a vulkanikus régió látogatásától, és bár a színkódot pirosra emelték, a kitörés kicsinek mondható, a lávafolyam is “csak” 500 – 1000 méter hosszú, mely még mindig a kicsi kategóriába tartozik. 

képek: Gisli Olafsson

lead kép: IMO

Ezek is érdekelhetnek