2022. október 5. szerda
Aurél

Újabb házakat égetett porig az ausztráliai tűzvész

2020. február 5., 08:00
Újabb házakat égetett porig az ausztráliai tűzvész

Nem csak a fővárosi régióban, hanem az állam számos más területén is komoly gondokat okoznak a tomboló tüzek Ausztráliában. A lakosokat figyelmeztették, hogy kövessék a meteorológiai jelentéseket, mert a helyzet rosszabbra is fordulhat. 

kép: sydneynews.sydney

Új-Dél-Wales államban egy trópusi vihar tombol, mely ugyan csapadékot is hoz, de nem eleget. Szelet azonban annál többet, mely a bozóttüzeket gyorsan szétterjeszti. A területen jelenleg 2000 tűzoltó dolgozik, de még így sem sikerült megakadályozni, hogy a Belga-völgyben több ház lángra ne kapjon. 

kép: abc.net.au

Ráadásul az előrejelzések alapján egy szárazabb, de ugyanúgy szeles rendszer érkezik az állam fölé, vagyis a helyzet nem, hogy javulna, de még rosszabb is lehet. 

kép: axios.com

Mindeközben a szomszédos államban, Queensben egy másik viharrendszer heves esőzéseket hoz, mely alapvetően jó hír az aszály sújtotta területeknek. Az előrejelzések szerint az elmúlt hetek legnagyobb esőzésére lehet számítani, akár napi 30 mm-el is számolhatnak, miközben 40°C-os hőség tombol. 

kép: watchers.news

Viktoria államban szintén a heves szelek okoznak gondot, a területen több magasfeszültségű torony is ledőlt, mely többek közt Melbourne-ben 26 000 háztartást hagyott áram nélkül. 

lead kép: abc.net.au

 

Ezek is érdekelhetnek