2023. január 29. vasárnap
Adél

Új, valóban természetes és fenntartható szívószál a láthatáron!

2019. május 17., 12:00
Új, valóban természetes és fenntartható szívószál a láthatáron!

A műanyag problémája azóta kíséri az emberiséget, mióta csak megalkottuk ezt az anyagot. Első körben nagyon jónak tűnt, hogy olyan tartós, de aztán rá kellett jönni, hogy ennek ára van. Mivel a műanyag nem bomlik le, vagy csak 1000 év alatt, ami nem éppen jó dolog. 

Használjuk, de csak egyszer 

Különösen nagy gondot okoznak azok a termékek, melyeket csak egyetlen egyszer használunk, majd eldobunk. Ez alapvetően hibás gyakorlat, de ha még azzal is számolunk, hogy olyan anyagot hajigálunk a szemétbe, mely egyszerűen nem bomlik le, akkor látható, hogy a szívószálak, fültisztítók, vékonyka zacskók tonnaszám árasztják el a szemétlerakókat. Ez azonban még a kisebbik gond lenne, a baj azzal van, hogy ez a szemét nem kerül feldolgozásra. És mivel a hely fogy, így nemes egyszerűséggel a tengerben köt ki a hulladék. Itt pedig ökológiai katasztrófát okoz, állatok millióinak halálát váltja ki, ráadásul beszennyez mindet, még az élelmiszereket is, vagyis közvetve saját magunkat mérgezzük. 

kép: nextshark.com

Mindezt átlag 6 másodpercnyi használatért, nem többért. 

Alternatívák 

A jó hír, hogy a gondot ma már nem csak felismerték, hanem határokat is próbálnak neki szabni, politikai szinten is. Vagyis az egyszer használatos műanyagok betiltása lassan bár, de folyamatosan zajlik, így van némi remény arra, hogy előbb vagy utóbb a tengerek is újra tiszták lehetnek - leszámítva persze a mikroműanyagok jelentette problémát. 

A fültisztító pálcák helyett bármit is kitalálni igazából nem is kell, hiszen a föl-orr-gégészek kézzel lábbal tiltakoznak a használatuk ellen, amikor pedig valami másra alkalmazzuk őket, azt meg lehet oldani más eszközzel is. 

A szívószál már más tészta, hiszen higiéniai szerepe is van, így nem kell a szánkhoz venni a poharat. Csak az USA területén 500 millió szívószálat használnak el naponta. Így pedig érzékelhető az a brutális szennyezés, mely a kis kiegészítők miatt jelentkezik. 

kép: nextshark.com

Kiváltásukra több alternatíva is született, de tömeges felhasználásuk valahogy nem működik, mert drágák, vagy körülményes a gyártásuk. Most azonban Vietnam területéről jelentkezhet a megoldás a vadfű képében. Itt ugyanis tömegesen él egy faja ennek a növénynek, melynek szára üreges, vagyis tökéletesen alkalmas szívószálnak. Meg is kezdték a gyűjtést, tisztítást, és mivel igazán nem igényel sok ráfordítást, a tömegtermelés előtt is nyitott a lehetőség. 

Ráadásul tartós is. Ha szárítás nélkül akarjuk felhasználni, akkor hűtve két hátig tárolható, ha a szárított verziót nézzük, akkor a polcon is eláll hat hónapig, ez pedig már a vendéglátóiparnak is kecsegtető lehet. A gyártó egyelőre csak Vitenamban forgalmaz, reméljük azonban ez változni fog. Egyetlen kérése van a termékkel kapcsolatban: használat után azt ne a kommunális hulladék közé, hanem a komposztra dobjuk, hiszen könnyen, gyorsan és környezetkárosítás nélkül bomlik le. 

lead kép: e.vnexpress.net

Ezek is érdekelhetnek