2023. szeptember 22. péntek
Móric

Ügyes és olcsó megoldást találtak a tengeri szélenergia hatékony tárolására

2022. február 14., 11:00
Ügyes és olcsó megoldást találtak a tengeri szélenergia hatékony tárolására

A megújulókkal kapcsolatosan a legnagyobb áthidalandó probléma messze nem a termelés kapacitása. Már most is sok ország rendelkezik olyan kapacitással, mely a zöld átmenetet rendkívüli módon lenne képes meggyorsítani, és az adott országot energiatermelés szempontjából nulla kibocsátási sávba helyezni. Csakhogy a megtermelt energia tárolása sajnos nagyon nehezen megoldható, így továbbra is kénytelen a világ arra a megoldásra támaszkodni, hogy akkor termel, amikor éppen kell az energia, nem pedig akkor, amikor fúj a szél, vagy süt a nap. 

kép: shutterstock

Az Ocean Grazer, egy dán startup azonban egy igen érdekes és nagyon is működőképes lehetőséggel rukkolt elő, mely a tengeri szélparkok energiájának hatékony és hosszú távú tárolását tudná megoldani. Ráadásul még csak nem is egy nagyon bonyolult elgondolásról van szó. 

 

 

A megoldás lényege, hogy a tenger fenekén nagyobb tartályokban vizet tárolnak. Ezekből a szélparkok által termelt energiát felhasználva rugalmas csövekbe pumpálják a vizet. Mivel a tengerfenéken a nyomás hatalmas, így a csövekből mindenféle energiabefektetés nélkül visszaáramlik a víz a tartályokba, ha azokat megnyitják. Ha pedig turbinát is tesznek a csövek beömlő részéhez, akkor lényegében visszanyerhető az az energia, amivel a vizet kipumpálták a csövekbe. Ez azt jelenti, hogy az energiát sikerül úgy tárolni, hogy a rendszer szabályozása révén az bármikor rendelkezésre áll. 

kép: Ocean Grazer

Külön jó hír, hogy míg a napjainkban legelterjedtebb lítium-ionos akkumulátorok élettartama 5000-10 000 ciklus, addig a dánok koncepciója ennél lényegesen nagyobb élettartammal bír. Sőt, ez a lehetőség a mélyebb tavak esetében is tökéletesen kivitelezhető, vagyis olyan országok számára is megoldást jelenthet, ahol a tenger nem elérhető. 

lead kép: shutterstock

Ezek is érdekelhetnek