2022. május 24. kedd
Eliza, Eszter

Úgy tűnik, megmenekülnek a híres mamutfenyők, de így is hatalmas veszteségeket szenved a faj

2021. október 13., 14:00
Úgy tűnik, megmenekülnek a híres mamutfenyők, de így is hatalmas veszteségeket szenved a faj

A mamutfenyők bolygónk olyan lényei közé tartoznak, melyek nem csak lenyűgözőek, hanem erősen veszélyeztetettek is. Ezek az átlagosan 75 méteres gigantikus fenyők akár 6 méteres törzsátmérővel is rendelkezhetnek, és természetes módon kizárólag a Sierra Nevada területén nőnek. 

kép: latimes.com

A Kordillerák tagjaként Kalifornia területén található hegységben két nemzeti parkban is több területen találhatóak az óriás mamutfenyők lenyűgöző példányai. Ezek a bolygó legnagyobb tömegű élőlényei, hiszen az ismert legöregebb mamutfenyő 3200 éves, 93,6 méter magas, és tömege mintegy 1000 tonna. 

kép: dreamstime.com

Sajnos a két nemzeti parkot, melyekben ezek az óriások élnek, elérte a KNP Complex névre keresztelt tűzvész. A leghíresebb képviselői a fajnak úgy tűnik, védve vannak, ám több területet is elértek a lángok, ami alapvetően nem baj. 

 

 

A mamutfenyőknek ugyanis a szaporodáshoz szükségük van a tűzre. Az alacsony, vagy közepes intenzitású tüzeket a fák túlélik, sőt, a felszálló hő hatására a tobozaik gyantarétege megolvad, így azokból a magok kiszabadulnak, és a tűz utáni termékeny talajra hullanak. 

kép: eu.visaliatimesdelta.com

Most azonban a klímaváltozás miatt a tűz intenzitása túl nagy, két ligetben a lángok magassága a 30 méter is meghaladja, ami már az óriások lombozatát is eléri, ezzel pedig elpusztítja a gigantikus lényeket. A pontos károkat egyelőre nem lehet tudni, de eddig mintegy 74 faóriás lelte halálát a lángok között. 

kép: dreamstime.com

lead kép: depositphotos.com

Ezek is érdekelhetnek