2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid

Tűzgyújtási tilalom három megyében is

2022. június 23., 11:00
Tűzgyújtási tilalom három megyében is

Lassan visszatér a kánikula, a nyári meleget pedig több megyénkben sem enyhíti megfelelő mennyiségű csapadék. Ennek megfelelően szerdától, azaz június 22-től tűzgyújtási tilalom lép életbe három megyénkben is: Jász-Nagykun-Szolnok, Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád az érintett területek. 

Idén már több, mint 10 000 alkalommal kellett a szabadban keletkezett tüzekhez vonulnia a szakembereknek. Csak hétfőn, június 20-án 90 tűzhöz kellett felvonulni, ez a szám kedden 86 volt. Ki kell emelni azt is, hogy a hazai tűzesetek 99%-a (!) emberi mulasztás következménye. 

 

A tűzgyújtási tilalom a gyakorlatban pontosan ezt jelenti: erdőkben, fásításokban, facsoportokban, útszéli fasorokban és ezek kétszáz méteres körzetében tilos tüzet gyújtani, ez vonatkozik még a kijelölt tűzrakóhelyekre is. 

A tűzesetek kialakulásához nagyban hozzájárulnak az elhajigált csikkek, melyek az aljnövényzetet lobbantják lángra. A szakemberek arra is felhívják a figyelmet, hogy a zöld-hulladék égetése is tilos, az kizárólag a kertben, az önkormányzat által meghatározott módon és időben égethető. A tarlóégetés azonban minden esetben tilos! 

képek és lead kép: shutterstock

Ezek is érdekelhetnek