2022. október 6. csütörtök
Brúnó, Renáta

Tüsszög, köhög, könnyezik - nem csoda, virágzik a parlagfű, indul a szezon...

2021. augusztus 12., 08:00
Tüsszög, köhög, könnyezik - nem csoda, virágzik a parlagfű, indul a szezon...

Esők, kánikula, villámlás, jégverés és hasonló nyalánkságok tarkítják a nyári időjárást, a legtöbben mégsem ezektől tartanak. Augusztus közepén és szeptemberben érkezik egy olyan mumus, mely ezrek életét nehezíti meg minden egyes évben. 

kép: MSSS

Igen, jön a parlagfűszezon. A növény pollenje már most is jelen van a levegőben, egyelőre azonban csak alacsony koncentrációban, legalábbis az északi és a középső országrész egy részén. Délen már közepes koncentrációban tapasztalható, ami immár tüneteket is okozhat. 

 

A pollenkoncentráció a következő hetekben sajnos folyamatosan emelkedni fog, dacára annak, hogy évek óta törvényben előírt módon igyekeznek csökkenteni ennek a növénynek a jelenlétét hazánkban - nem sok sikerrel. 

kép: medicalnewstoday.com

Az allergiásoknak ráadásul azzal is számolni kell, hogy a pollenszezon a klímaváltozásnak köszönhetően jóval szélesebb időintervallumban fog jelentkezni, mint eddig. Vagyis a prüszkölés, orrfolyás, rosszabb esetben szemviszketés és a gombócérzés a torokban hónapokon át is jelen lehet az életünkben. 

kép: eu.tallahassee.com

Már most is túlságosan hosszúnak érzi a pollenszezont az, akiket érint, hiszen a zsebkendőket egészen szeptember végéig nem tehetik le az allergiások, azoknak pedig, akik különösen érzékenyek a parlagfű pollenjére még rosszabb a helyzetük, hiszen a növény pora egészen a fagyok beálltáig jelen lehet a levegőben. 

kép: Getty

lead kép: alabamaentspecialists.com

Ezek is érdekelhetnek