2022. október 4. kedd
Ferenc

Történelmi melegrekord Japánban

2022. július 1., 11:00
Történelmi melegrekord Japánban

Ahhoz már szinte kezdünk hozzáedződni, hogy a nyári hónapokban a nyugati és déli Európai országokban, főleg a Földközi-tenger partjánál kiugróan magas, 40°C-ot is meghaladó hőmérsékleti értékekkel találkozunk. 

Idehaza is elértük azt a pontot, hogy a 35-38°C-os meleg a nyári hónapokban nem is olyan meglepő. Az egyre forróbb nyarak azonban nem csak Európában, hanem Ázsiában is komoly gondokat tudnak okozni, ahogyan teszik azt most is. 

 

Egy hőhullám borzolja a kedélyeket, mely most Japánban hozott rekordokat, aminek azonban a helyiek valószínűleg nem igazán örülnek. Isesaki városában a műszerek 40,2°C-ot mutattak június 25-én, ez pedig történelmi rekord, soha ezelőtt nem kúszott ilyen magasra júniusban a hőmérő higanyszála. 

A klímakatasztrófa - ahogyan azt sokszor írtuk már - nem azt jelenti, hogy mindenhol csak a meleg lesz az uralkodó, hanem azt, hogy egyre nagyobb teret nyernek a szélsőséges időjárási jelenségek. Ezek közé tartoznak a hőhullámok is, melyeket sok esetben akár extrém méreteket öltő aszály is kísérhet, mint ahogyan idehaza az Alföldön is az eső hiányával küszködnek. 

képek és lead kép: shutterstock

Ezek is érdekelhetnek