2023. szeptember 23. szombat
Tekla

Törökországot fenyegetik a gigantikus sáskarajok, melyek a Közel-Keletről indultak

2021. május 12., 11:00
Törökországot fenyegetik a gigantikus sáskarajok, melyek a Közel-Keletről indultak

A Közel-Kelet jelenleg is nyögi a sáskák jelentette terheket. A kiterjedt sáskajárás érinti többek közt Szaúd-Arábiát, Irakot, Jordániát, Izraelt, Libanont és Szíriát is. A szakértőket pedig meglepi és óvatosságra inti az iraki és a szíriai rajok mérete. 

kép: AP Photo Ben Curtis

Jellemzően ekkora tömegben már nem érnek el ilyen messzire az apró evőgépek, de a körülmények most sajnos ideálisak, amiben a klímaváltozásnak is benne van a keze. A szakértők pedig attól tartanak, hogy a sáskák elérhetik Törökországot is. 

kép: Sven Torfinn - AP

 

 

Ez ritkán fordul elő, és akkor is lehet ellene védekezni, most azonban sokkal nagyobb rajról van szó, mint amikkel jellemzően találkozhatunk. A Török kormány szerint a veszély nem reális, bár előfordulhat. 

kép: accuweather.com

Mindenesetre a Szíriával határos tartományokban a készültséget megemelték, és a helyi hatóságokat is arra szólították fel, hogy tegyenek meg minden óvintézkedést a rovarok ellen. Egy sáskajárás - még ha alapvetően nem is olyan nagy, komoly gazdasági károkat képes okozni. A mostani rajok méretét tekintve pedig ezek a károk kifejezetten magasak, és erősen érintik azokat az országokat, ahol a rovarok pusztítanak. 

kép: Reuters

lead kép: SteHan Botha-Flickr

Ezek is érdekelhetnek