2022. november 27. vasárnap
Virgil

Tomboló homokvihar Brazíliában

2021. október 2., 14:00
Tomboló homokvihar Brazíliában

Az eső hiánya nem csak a tüzekkel küszködő Kalifornia számára okoz kellemetlen napokat, hanem Brazília életét is erősen megkeseríti. Sao Paulo állam extrém mértékű szárazsággal küzd, de ez még nem minden. 

kép: youtube

A csapadékhiány mellett – mely egyes területeken hónapok óta tart, és alig pár mm-nyi esőt láthattak ennyi idő alatt az emberek – komoly gondot jelent az is, hogy néhol 40°C feletti hőség is tombol, mely tovább szárítja a felszínt. 

Azon túl, hogy mezőgazdasági válsággal kénytelenek szembesülni, az extrém szárazság és a meleg lehetővé teszi azt is, hogy olyan homokviharok alakuljanak ki, melyeket többnyire a sivatagi országokban láthatunk. 

 

 

Sao Paulo-ba zivatarok érkeztek, de ezek kifutószele olyan erőteljes volt, hogy nagy mennyiségű homokot kapott fel és továbbított a felső rétegek felé. Ennek megfelelően egy méltóságteljesen és ijesztően haladó sötét barnás fal vonult át a városokon. 

kép: livescience.com

A homokvihar néhol 90-100 km/h-ás széllel érkezett, és éjjeli sötétségbe burkolta a területet. Sao Paulo jelenleg Brazília aszállyal leginkább sújtott területe. 

kép: Bruno Pomari-Real Press

lead kép: AFP

Ezek is érdekelhetnek