2022. május 25. szerda
Orbán

Tökéletesen önellátó mini öko-kapszula a vadkemping szerelmeseinek

2020. június 12., 16:00
Tökéletesen önellátó mini öko-kapszula a vadkemping szerelmeseinek

A vadkemping igen csábító lehetőség, hiszen végre az igazi természetet ismerhetjük meg, nem azt, ami az emberi települések közelében van, vagy aminél azért egy kis tusolót kiépítettek. Azonban a vadkemping erős kihívás, hiszen minden megszokott kényelmi funkciót mellőz. 

Vadság és kényelem 

Az ember bizony azzal a dilemmával szembesül ebben az esetben, mint a környezetvédelem szinte minden aspektusában - mi a fontosabb: a természet vagy a kényelem. A válasz pedig a legtöbb esetben a kényelem lesz, mert bár hajlandóak vagyunk a tábortűz mellett tölteni az estét, mobil nélkül, de a wc és a tusoló jelentette luxusról sokan nem hajlandóak lemondani. 

kép: inhabitat.com

Azonban, mint a klímavédelemben, itt is igaz, hogy létezik az a bizonyos arany középút, jelen esetben a SPACE névre keresztelt öko-kapszula “személyében” tulajdonképpen egy lakókocsiról van szó, aminek nincsenek kerekei, de szállítható, és a legszebb, hogy bárhol fel lehet állítani, ahol a talaj ezt lehetővé teszi. 

 

 

Miben más? 

Hogy miben más ez, mint bármelyik másik lakókocsi? Abban, hogy tökéletesen önellátó. Nem csak napelemes rendszer van integrálva a tetejébe, de még saját, mini szélerőművel is rendelkezik. Ezt azt jelenti, hogy akkor sem kell lemondani az áram jelentette luxusról, ha nagyon felhős az idő, és a kis kapszula - bár tényleg nagyon kicsi - saját konyhával és fürdőszobával is rendelkezik, vagyis valóban tökéletes kényelmet nyújt vadkempingezés során. 

kép: inhabitat.com

Amitől igazán eltér a többitől az nem csak a kerék hiánya, hanem az a tény, hogy a kapszula az esővizet is hasznosítja, vagyis azzal sem kell kalkulálni, hogy a szerkezet saját víztartálya mekkora. Igaz, azért aktív szűrőt nem árt magunkkal vinni az iváshoz, de a toalett öblítése, és a tusolás tökéletesen kivitelezhető az esővízzel is. Kis kialakítása miatt pedig mozgatása sem olyan nagy kihívás, mint elsőre gondolnánk. 

lead kép: inhabitat.com

 

Ezek is érdekelhetnek