2023. január 29. vasárnap
Adél

Tojásban tárolt energia

2019. június 26., 16:00
Tojásban tárolt energia

Az energia előállítása csak az első lépés, azt tárolni is kell valahogyan. Hiszen ez az igazi kihívása a megújuló forrásoknak: tiszta energia, állandóan elérhető formában. 

Tárolás 

Ez a kihívás nem is olyan kicsi. Nem azzal van a baj, hogy ne létezne megfelelő technológia a tárolásra. A gond azzal van, hogy a környezetre gyakorolt hatása hatalmas, ráadásul nagyon drága. A jelenleg energiatárolásra használt anyagok zöme kifejezetten drága, és a hatásfokuk sem a legjobb. Mindemellett azzal is számolni kell, hogy energiatárolási képességüket egy bizonyos feltöltés és lemerítési szám után elvesztik. Vagyis mindegy, mennyi akkumulátort gyártunk, rengeteg veszélyes hulladék keletkezik. 

kép: eni.com

A megoldás két formában lehetséges. Az egyik az, hogy sikerül felfedezni azt az anyagot, mely képes az energia tárolására úgy, hogy sohasem csökken jelentősen a kapacitása, vagyis örök életű. De sajnos ez gazdaságilag nem igazán kifizetődő lehetőség, vagyis ha létezik is ilyen anyag, azt nem igazán fogják keresni, hiszen így minden akkumulátort csak egyszer lehetne eladni. 

A másik lehetőség azonban sokkal életképesebb. Ekkor az energia tárolására használt anyagok természetesek, vagyis mindenféle gond nélkül lebomlanak a természetben - rövid időn belül - mikor már elhasználódtak. Így pedig használatuk körforgásos alapon is megvalósítható, fenntartható. Tojásban az erő 


Maximilian Fichtner, az ulmi Helmholtz Intézetben (HIU) dolgozó professzor több kollégája segítségével rájött, hogy bizony az energia tárolására tökéletesen alkalmas a tojás. Pontosabban a tojáshéj, és az is azért, mert nagyon magas a kalcium-karbonát tartalma, vagyis igen olcsón lehet belőle lítiumos kondenzátort készíteni. Ráadásul nem csak olcsó, hanem tartós is lehet az új anyag, mivel 1000 feltöltés és lemerítés alakalmával is 925-os kapacitást mutatott. 

kép: femina.in

A szakemberek feladata a jövőben, hogy javítsák az anyag vezetőképességét, valamint pontosan feltérképezzék a zúzott tojáshéjból előállított új energiatároló fizikai és elektrokémiai viselkedését. A professzor arra is rámutatott, hogy újabb példáját láthatjuk annak, hogy a természetes anyagok jó alapot biztosítanak az elektrokémiai tároláshoz, vagyis nem mindig a legújabb, high-tech megoldások a legsikeresebbek, van, hogy érdemes visszatérni az alapokhoz. 

lead kép: washingtonpost.com

Ezek is érdekelhetnek