2023. szeptember 25. hétfő
Eufrozina, Kende

Több, mint fél magyarországnyi területet pusztított el a víz Indiában

2021. december 4., 11:00
Több, mint fél magyarországnyi területet pusztított el a víz Indiában

Indiában a heves esőzések nem jelentenek különösebb meglepetést. Sajnos azonban a klímakatasztrófa erre is hatással van. A csapadék mennyisége az extrém értékek felé csúszik, és ez bizony a mezőgazdaságra, ezen keresztül pedig az élelmiszer-biztonságra is rányomja bélyegét. 

kép: The Quint

Az idei év pedig különösen kegyetlen volt a csapadék tekintetében. Nem csak azért, mert a szárazság is igen sok helyen pusztított, hanem azért is, mert például október és november során 102 %-nyi többletcsapadékkal lehetett számolni. 

kép: downtoearth.org.in

Ezek a hatalmas mennyiségek már bőven elegendőek ahhoz, hogy villámáradások révén rombolják a területeket, de a folyók sem igen tudnak mit kezdeni ilyen mértékű víztöbblettel. Az eredmény pedig kiterjedt áradások sorozata. 

 

 

 

 

Persze ilyenkor nem csak a víz okoz gondot, hanem az elsodort, összeszedett törmelék is, mely bizony már önmagában is komoly károkat képes okozni. De a víz a termőterületeken is rombol, a termény pedig elpusztul. 

kép: PTI

Ez 2021-ben India számára 50 000 négyzetkilométernyi termőterületet jelentett, azaz több, mint egy fél Magyarországnyi területen pusztult el a termés. Azon túl pedig, hogy ez a gazdálkodásból élő emberek tömegeit tette tönkre, az élelmezésbe is beleszól. 

kép: PTI

lead kép: ANI

Ezek is érdekelhetnek