2022. október 3. hétfő
Helga

Több, mint egy tucat víztölcsér alakult ki az Adriai-tengeren

2020. szeptember 29., 16:00
Több, mint egy tucat víztölcsér alakult ki az Adriai-tengeren

Az időjárás alakulása Európa felett az utóbbi napokban nem volt éppen szokványos, különösképpen a Földközi-tenger régióját tekintve. Ianos a görögöknek okozott sok kellemetlen percet, az olaszokra pedig gyilkos erejű vihar csapott le. 

Az Adria is megkapta a maga csapását, itt a betörő hideg levegő okozott problémákat. A hidegebb levegő és a még mindig meleg tengerek találkozása tornádószerű jelenség létrejöttét okozza, melyet víztölcsérnek hívunk. 

 

 

kép: severe-weather.eu

A forgó légtömeg a víz felett jön létre, és mikor eléri a felszínt, onnan vizet szippant fel. Jellemzően komoly gondokat nem okoz, látványnak azonban lenyűgöző, és meglehetősen ijesztő is. 

Az időjárási adatok kedvezőek voltak az Adriai-tenger felett ahhoz, hogy 15 víztölcsér is kialakuljon, és nagy szerencsénkre igazán látványos képek születhessenek a képződményekről. Akármennyire is fenséges a látvány, azért azt sem szabad elfelejteni, hogy olyan problémákra mutatnak rá a kavargó víztölcsérek, melyek kifejlődve lényegesen rosszabb képződményeknek is életet adhatnak. 

képek és lead kép: Marko Korosec - severe-weather.eu

Ezek is érdekelhetnek